Hrvatska glumica hrabro progovorila

Silovana sam i šutjela 15 godina... Kad bi neko ponovo probao, sad bih mu isčupala grkljan zubima, toliko bijesa nosim!

ŽENA iN20.01.21, 14:13h

Silovana sam i šutjela 15 godina... Kad bi neko ponovo probao, sad bih mu isčupala grkljan zubima, toliko bijesa nosim!
U poslu sam vjerojatno imala sreće da nikad nisam postala meta predatora možda i zato što sam to iskustvo nosila kao krvareći ožiljak od prije i što sam dotad već razvila obrambene mehanizme koje bi svakog s takvim namjerama jasno na prvi pogled uvjerili da će se loše provesti ako ikad stavi ruku na mene - poručila je Dora Lipovčan u svojoj FB objavi

 

 


Dora Lipovčan, 43-godišnja hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica jutros je hrabro istupila i u sklopu vala regionalnog Me Too pokreta i na svom Facebook profilu priznala da je i sama bila silovana.

 

- Silovana sam puno prije nego što sam ušla u svoju profesiju iako sam se njome počela baviti u djetinjstvu pa je stoga ne mogu kriviti za to što mi se tada dogodilo.... Al' utoliko više razumijem danas svoje kolegice širom regije koje izlaze s takvim pričama vezanim za svoj profesionalni život i školovanje... U poslu sam vjerojatno imala sreće da nikad nisam postala meta predatora možda i zato što sam to iskustvo nosila kao krvareći ožiljak od prije i što sam dotad već razvila obrambene mehanizme koje bi svakog s takvim namjerama jasno na prvi pogled uvjerili da će se loše provesti ako ikad stavi ruku na mene... Jer vjerujem da bi taj koji bi me probao još jednom neželjeno dotaknuti u ovom životu završio iščupanog grkljana zubima... Toliko bijesa nosim u sebi od djetinjstva... Nadam se da će svi sad izaći s imenima da bi se predatori maknuli s naših ulica, škola i akademija... Ja sam šutjela punih 15 godina prije nego sam otišla na policiju... I ne, nisu ga zatvorili, bilo je prekasno i nije bilo dovoljno dokaza za sud... Ali sam bar progovorila... Od tad mi duša malo manje krvari... - napisala je Dora, koja je na Akademiji dramske umjetnosti diplomirala je 2002. godine, a članica je Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu od 2006. te objavila priču uz hashtagove #podrška i #nisamtražila.

 

 

Ovaj istup Dore Lipovčan dolazi u valu regionalnog Me Too pokreta nakon što je srbijanska glumica Milena Radulović optužila za silovanje uglednog profesora i redatelja Miroslava Aleksića, a u samo nekoliko sati od objave te informacije u medijima na Facebook stranici “Nisam tražila” povezale su se umjetnice sa sličnim iskustvima iz cijele regije. Tako je krenuo regionalni #MeToo pokret. One su ispričale svoje traume i jedna drugoj poručile - #NisiSama, piše Jutarnji.

 

(DEPO PORTAL/ad)