AMERIČKA AMBASADA PORUČILA

Ukidajte nazive ulica koje nose imena fašista i ratnih zločinaca i to ODMAH!

Front19.01.21, 23:14h

Ukidajte nazive ulica koje nose imena fašista i ratnih zločinaca i to ODMAH!
Pozdravljamo usvajanje inicijative da se u BiH konačno promijene nazivi ulica po ratnim zločincima i fašistima, poručili su iz Amabasde SAD-a

 

 

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas inicijativu u vezi sa promjenom naziva ulica koje su ime dobile po osobama ili organizacijama koje su u bilo kom trenutku sarađivale, pripadale ili na drugi način djelovale na strani ili u koordinaciji s okupacijskim nacističkim ili fašističkim snagama u Drugom svjetskom ratu, odnosno javno ih podržavale ili opravdavale. Istom incijativom koju je podnio zastupnik Damir Arnaut predloženo je da se ti nazivi zamijene imenima osoba iz Bosne i Hercegovine koje su priznate kao pravednici među narodima od strane Yad Vashem centra.

 

Povodom usvajanja ove incijative oglasila se i Ambasada SAD-a u Sarajevu.

 

 

- Pozdravljamo usvajanje inicijative da se u BiH konačno promijene nazivi ulica po ratnim zločincima i fašistima kao važan korak ka pomirenju i uzajamnom poštovanju. Općinske vlasti trebale bi to uraditi bez odlaganja kako bi unaprijedile put BiH prema EU, poručili su iz američke ambasade.

 

(DEPO Portal/ak)

 Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još