o novom soju virusa, vakcinaciji i covid temama

Sebija Izetbegović: Kasnimo, očigledno je, kompliciran sistem... Silne Agencije, Zavodi, Instituti i njihova nepovezanost

Hronika19.01.21, 15:16h

Sebija Izetbegović: Kasnimo, očigledno je, kompliciran sistem... Silne Agencije, Zavodi, Instituti i njihova nepovezanost
- Sjećam se da su nas, kad sam bila dijete, učiteljice odvodile iz škole na obaveznu vakcinaciju. Za sve što je bilo propisano ja sam vakcinisana

 

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Sebija Izetbegović u intervjuu za N1 otvoreno govori o procesu vakcinacije, liječenju non-covid pacijenata u toku covid krize, novom soju virusa i šta s njim možemo očekivati.

 

N1: S obzirom na aktuelnu vakcinaciju koja se očekuje, kako komentarišete: da li Bosna i Hercegovina kasni u tom procesu ?


“Kasnimo, to je sasvim očigledno. Kompliciranost sistema u svim sferama daje ovakav rezultat. Silne Agencije, Zavodi, Instituti i njihova nepovezanost“.

 

N1: Koliko je po Vašem mišljenju jak antivakserski lobi ?


“Ne razumijem se u lobije, ali znam da je vakcinaciju potrebno provesti. Treba poštovati i pratiti struku“.

 

N1: S obzirom na to da je u toku prijava svih zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo ( koji će prvo biti vakcinisani ) možete li nam kazati kako se odvija taj proces prijava – vakcinacija je dobrovoljna- da li su se svi Vaši uposlenici prijavili za vakcinaciju i koliko ih je?

 

“Skoro 3.000 uposlenika se prijavilo za vakcinaciju. Ostali su oni koji imaju kontraindikaciju. Moguće da među njima ima i onih koji ne žele primiti vakcinu, ali to je mali broj. Mi bismo svakako željeli da vakcine namijenjene za uposlenike KCUS-a dođu nama i da sami provedemo proces vakcinacije. Imamo plan vakcinisati jedni druge, da ne izostajemo sa posla i da možemo to uraditi mnogo brže jer nas ima dovoljno. I vakcinaciju protiv gripa mi sami uradimo za svoje uposlenike. Formirali smo spiskove, imamo formular za informirani pristanak, ekipe za vakcinaciju spremne, kao i ekipe za eventualne neželjene reakcije na vakcinu“.

 

N1: U Srbiji i Hrvatskoj zdravstveni radnici su odbijali vakcinaciju, u BiH mogli bi očekivati slično- kakva je to poruka stanovništvu?


“Ne znam da su zdravstveni radnici odbijali vakcinaciju. Mi se radujemo vakcini i jedva čekamo da završimo taj proces imunizacije. Ponavljam, treba pratiti struku i nauku“.

 

N1: Da li bi vakcinacija trebala biti obavezna?


“Nisam sigurna da se u demokratskom društvu može nametati obavezna vakcinacija. Sjećam se da su nas, kad sam bila dijete, učiteljice odvodile iz škole na obaveznu vakcinaciju. Za sve što je bilo propisano ja sam vakcinisana. Samo nam dan ranije najave da ponesemo zdravstvene knjižice“.

 

Ostatak intervjua čitajte ovdje

 

(N1, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 38

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još