Pokrenuta grupa 'Nisam tražila'

Traumatične ispovijesti žena iz BiH i regije: Iz ASU pozvali studentice da prijave nasilje

Kultura19.01.21, 10:37h

Traumatične ispovijesti žena iz BiH i regije: Iz ASU pozvali studentice da prijave nasilje
Potaknuti postovima na Facebook stranici „Nisam tražila,“ kako su rekli, uposleni na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, pozivaju i ohrabruju sve koji su iskusili uznemiravanje da to prijave u nadležne institucije ili menadžmentu ASU

 

Nakon što je srbijanska glumica Milena Radulović optužila za silovanje uglednog profesora i reditelja Miroslava Aleksića, u samo nekoliko sati povezale su se umjetnice iz cijelog regiona. Ispričale su svoje traume i jedna drugoj poručile - #NisiSama.

 

Naime, pokrenuta je grupa na Facebooku pod nazivom Nisam tražila u kojoj glumice govore o svojim iskustvima. Od glume, modelinga do školskih dana i različitih trauma iz tog vremena.

 


Sinoć se i Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu oglasila, pozvavši sve bivše i sadašnje studente da prijave slučajeve seksualnog uznemiravanja.

 

“Hvala na brzoj reakciji i nadamo se da će se sa studentima koji istupe postupati shodno svim pravilima i bez diskriminacije. Ako želimo da ova akcija urodi plodom, prijavimo nasilje”, naveli su.

 

Potaknuti postovima na Facebook stranici „Nisam tražila,“ kako su rekli, uposleni na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, pozivaju i ohrabruju sve koji su iskusili uznemiravanje da to prijave u nadležne institucije ili menadžmentu ASU.

 

“Reagujući instantno, ASU Sarajevo je formirala prostor od povjerenja za sve studentkinje i studente i zaposlene da prijave sva eventualna nedolična ili nasilna ponašanja. U tom kontekstu, ASU se obavezuje da svako takvo ponašanje oštro sankcionira. Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu nema tolerancije prema bilo kojoj vrsti zloupotrebe, zlostavljanja niti uznemiravanja. Nastavićemo sa poštivanjem digniteta svakog pojedinca, i etika će biti uvijek osnova našeg rada kao i do sada”, istaknuli su.

 

Sve slučajeve koji spadaju u opisane kategorije možete prijaviti u pravnu službu ASU na mail: [email protected]

 

almir-imsirevic

 

 

Na jedan od postova svoj komentar stavio je i Almir Imširević, profesor sa ASU:

 

- Hvala vam na ovom potezu, na hrabrim riječima. Ne plašite se govoriti, uz vas smo svi mi koji se stidimo svojih "nevidljivih" kolega - napisao je Imširević.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!