Stanje na terenu

Ministar Šteta obišao gradilišta na Prvoj i Devetoj transverzali: Radovi se na nekim gradilištima odvijaju sporije nego što je predviđeno

Front18.01.21, 19:56h

Ministar Šteta obišao gradilišta na Prvoj i Devetoj transverzali: Radovi se na nekim gradilištima odvijaju sporije nego što je predviđeno
Radovi na proširenju dijela ulice Džemala Bijedića trenutno su u zastoju

 

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta danas je sa direktorom Direkcije za ceste Selmirom Kovačem obišao gradilišta na Prvoj transverzali u ulici Džemala Bijedića i buduće gradilište rondoa sa kružnim tokom na Devetoj transverzali.


Direktor Kovač je informirao ministra Štetu o fazama realizacija tih infrastrukturnih projekata koji su od velikog značaja za građane Kantona Sarajevo.

 

- Nisam najzadovoljniji sa onim što sam vidio. Radovi se na nekim gradilištima odvijaju sporije nego što je predviđeno rokovima, zbog problema sa izmještanjem određenih instalacija. Očekujemo od svih  uključenih u projekte da budu brži i operativniji, kako bi ih što prije implementirali, shodno rokovima koji su potpisani, kako bi građani što prije imali na raspolaganju ove saobraćajnice - rekao je ministar Šteta.


Kada je u pitanju Prva transverzala, u završnoj fazi su radovi na dionici od naselja Šip do početka budućeg tunela Kobilja Glava. Istovremeno, u toku su radovi na prvom dijelu Prve transverzale, odnosno dionici između raskrsnica ulice Halida Kajtaza sa Kranjčevićevom i sa Tešanjskom ulicom, koji su započeti krajem oktobra 2020. godine. Iako se radi o dionici dužine 850 metara, građevinska dozvola izdata je za 140 metara. Preostali rok za izvođenje radova je naredni mjesec i po.


Radovi na proširenju dijela ulice Džemala Bijedića trenutno su u zastoju. Radi se o projektu koji implementira Općina Novi Grad, sufinansijeri su Ministarstvo saobraćaja i Direkcija za puteve KS, a on podrazumijeva proširenje 2,3 kilometra ceste, sa dvije na četiri kolovozne trake od Devete do spoja sa Petom transverzalom.


Direktor Kovač je naveo da će se Direkcija u narednim danima obratiti pismom Općini, u cilju poduzimanja svih neophodnih radnji za ubrzanje svih aktivnosti na izgradnji ove saobraćajnice.


Govoreći o Devetoj transverzali, direktor Kovač je kazao da se početak radova na rondou u ulici Safeta Zajke očekuje krajem januara, dok je rok za izvođenje radova šest mjeseci. Uporedo se provode aktivnosti na raspisivanju tendera preko Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za radove na spoju Devete transverzale sa LOT-om 2C sarajevske zaobilaznice. Očekivanja su da kompletan projekt bude završen do kraja godine, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.


(DEPO PORTAL/dg)Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!