veliki uspjeh

Učenice iz BiH predstavile alternativni lijek za upalu pluća i dobile zlatnu medalju u Indoneziji

Hronika18.01.21, 09:06h

Učenice iz BiH predstavile alternativni lijek za upalu pluća i dobile zlatnu medalju u Indoneziji
Cilj projekta je između ostalog bio pronaći blag i dostupan lijek za liječenje upale pluća, čije će otkriće uticati na smanjenje upotrebe antibiotika i time u upotrebu staviti lijek koji nema nuspojava i pozitivno utiče na ljudski organizam u cjelini


Učenice četvrtog razreda Richmond Park Međunarodne srednje škole Tuzla Azra Ibrahimagić i Adna Ibrahimović nedavno su dobile zlatnu medalju na međunarodnom takmičenju projekata pod imenom I2ASPO 2020 (Indonesia International Applied Science Project Olympiad), koje se održava u Džakarti, u Indoneziji, pod pokroviteljstvom Udruženja mladih naučnika Indonezije IYSA (Indonesian Young Scientist Association).

 

Učenice su predstavile svoj projekat pod nazivom "Plan(t) to Cure", pod mentorstvom profesorice Dine Mehanović Hulusić. Kroz predstavljeni projekat detaljno su istražile alternativni biljni lijek za liječenje upale pluća, testiranjem ekstrakata različitih biljaka na bakterije i viruse, prenosi Avaz

 

Cilj projekta je između ostalog bio pronaći blag i dostupan lijek za liječenje upale pluća, čije će otkriće uticati na smanjenje upotrebe antibiotika i time u upotrebu staviti lijek koji nema nuspojava i pozitivno utiče na ljudski organizam u cjelini, istakli su iz ove škole.

 

- Projekat se pokazao izuzetno uspješnim, što je prepoznala i međunarodna komisija, koja je učenice nagradila prvim mjestom. Učenicama čestitamo na radu i trudu i želimo da nižu uspjehe poput ovoga i u budućnosti, naveli su iz škole.

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!