ŽALBA ODBRANE

Sloboda ubicama Denisa Mrnjavca?

Arhiva14.01.10, 17:11h

Ani Mrnjavac, majci Denisa Mrnjavca, koji je ubijen 5. februara 2008. godine u tramvaju u Sarajevu, juče je nakon ponavljanja detalja ovog brutalnog ubistva počinjenog pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju naglo pozlilo, te je morala napustiti sjednicu Apelacionog vijeća Vrhovnog suda FBiH, na kojoj su zastupnici optužbe i odbrane iznijeli žalbe na presudu Kantonalnog suda Sarajevo, kojom je Ademir Lelović osuđen na 15 godina zatvora zbog pomaganja ubici Nerminu Sikiriću.

Denis MrnjavacSkrhana bolom

Istom presudom Berin Talić je osuđen na četiri godine zatvora zbog nasilničkog ponašanja, nanošenja lakše povrede i pomaganja u skrivanju boksera kojim je Lelović u tramvaju tukao Mrnjavca, te noža kojim ga je Sikirić usmrtio. Lelovićeva majka Armina Milić oslobođena je optužbi. Maloljetni Nermin Sikirić odranije izdržava kaznu zatvora od deset godina.

Potpuno skrhana bolom, Ana Mrnjavac je jedva izdržala čitanje dispozitiva presude, a sudnicu Vrhovnog suda morala je napustiti u vrijeme izlaganja odbrane Ademira Lelovića.

Prije toga ona je ipak uspjela iznijeti svoju žalbu na odluku Kantonalnog suda da optužene oslobodi plaćanja troškova sudskog postupka.

- Kako sud može da toleriše tešku materijalnu situaciju optuženih, te ih oslobađa plaćanja sudskih troškova, kada oni imaju novca za kupovinu droge, alkohola, noževa i boksera. Kako vidimo, u mogućnosti su angažovati i najeminentnije advokate - kazala je Ana Mrnjavac, aludirajući na prisustvo Edine Rešidović, koja je juče došla umjesto Vasvije Vidović, jednog od izabranih branilaca Ademira Lelovića.

Izrazivši poštovanje oštećenoj, Edina Rešidović juče je detaljno obrazložila razloge zbog kojih Lelovićeva odbrana traži da se presuda Kantonalnog suda ukine, te nakon ponovljenog postupka pred Vijećem Vrhovnog suda optuženome izrekne oslobađajuća presuda. Ana Mrnjavac je na početku njenog izlaganja morala napustiti sudnicu.

Brojne greške

Lelovićeva odbrana ustvrdila je brojne primjere pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, te mijenjanja bitnih činjenica koje nisu bile navedene u optužnici, a koje su išle na štetu njihovog branjenika. Sud je, prema njihovim navodima, naveo da je Lelović dodao nož Sikiriću, mada tako u optužnici nije navedeno. Sud je Leloviću, koji je tada imao 18 godina i 18 dana, izrekao previsoku kaznu ne uvažavajući ni činjenicu da je za djelo pomaganja propisana znatno blaža kazna.

Zatraženo je odbacivanje žalbe kantonalnog tužioca i naknadno uložene dopune koja je, prema riječima Edine Rešidović, kontradiktorna. Tužilaštvo je u žalbi navelo da su izrečene kazne blage.

Branilac Berina Talića, advokatica Aida Čampara takođe je zatražila da se njenom branjeniku ukine presuda, navodeći da je Talićeva jedina krivica što, kao i mnogi građani u sarajevskom tramvaju, nije pokušao spriječiti ubistvo. Ona je iznijela i niz primjedbi na račun kantonalnog tužioca Edina Muratbegovića optužujući ga za vršenje raznih pritisaka i neodobravanje pristupa određenim dokazima.     

Sudije Apelacionog vijeća Ignjacije Dodik, Ljiljana Filipović i Zorica Gogalo naknadno će optužbi i odbrani dostaviti odluku o tome da li je presuda ukinuta, potvrđena ili izmijenjana.

Izrazili saučešće i žaljenje

Podržavajući navode svojih branilaca Edine Rešidović i Izeta Baždarevića, Ademir Lelović je kazao da mu je žao zbog svega što se dogodilo.

- Želim da izrazim sućut Denisovoj majci, rodbini i prijateljima i nadam se da će sud donijeti pravednu presudu - kazao je juče Berin Talić, koji je zajedno sa Lelovićem, nakon sjednice, vraćen u pritvor sarajevskog KPZ-a.

(Dnevni avaz/BLIN/mp)

ČITAJTE DEPO!