NAJAVLJEN AMBICIOZNO, A NAČELNIK SADA TVRDI

Zašto je propao projekat bazena na Bentbaši: 'Neće se tu kupati gole žene, treba sagraditi mesdžid'!

Biznis Klub16.01.21, 11:36h

Zašto je propao projekat bazena na Bentbaši: 'Neće se tu kupati gole žene,  treba sagraditi mesdžid'!
Hadžibajrić tvrdi da je ovaj projekat, kao i još neki drugi, propao zbog "opstrukcija onih koji ne rade u interesu zajednice i građana"

 

 

Predstavljajući medijima i javnosti šta je sve urađeno u prošloj godini, a šta se planira u ovoj, načelnik sarajevske općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, dotakao se i velikog projekta koji je bio planiran na prostoru Bentbaše - kompleksa bazena, i koji je svojevremeno gromoglasno i ambiciozno najavljen.


Međutim, nije se dogodilo ništa od velikih planova, i kako sada stvari stoje, neće se ni dogoditi... A, nakon svega, Hadžibajrić tvrdi da je ovaj projekat, kao i još neki drugi, propao zbog "opstrukcija onih koji ne rade u interesu zajednice i građana".


Upravo je kao primjer svojih tvrdnji naveo prostor Bentbaše, koji je trenutno devastiran i daje lošu sliku na istočnom ulazu u Sarajevo.


- U dva navrata propale su investicije u ovom dijelu grada i to zbog opstrukcija nekih članova Općinskog vijeća u prošlom sazivu. Kompanija „Simphony“ je bila zainteresirala da na tom lokalitetu gradi svoju poslovnu zgradu te bazen, ali taj je projekt propao, a zgrada je nikla na padinama Trebevića, na području Istočnog Sarajeva... Sve je bilo dogovoreno, ali je zapelo. Bile su takve opstrukcije da sam na kraju kontaktirao odgovorne iz te kompanije i kazao im da neće moći graditi na Bentbaši. Nisam želio da se dogodi situacija da neko misli da sam ga prevario - kazao je Hadžibajrić na press konfereciji.

 


Potom se priča ponovo zakolutala, kako navodi načelnik Općine Stari Grad, ali su opet nastale opstrukcije. Prema njegovim tvrdnjama, desilo se to kada je došao investitor iz Austrije koje je na Bentbaši želio graditi kompleks bungalova i otvoreni bazen.


- Doveo sam investitore iz austrijsko-bosanske firme da članovima Općinskog vijeća predstave projekt. Ali, određeni članovi Općinskog vijeća su me obrukali. Kazali su da se tu neće kupati gole žene i da na tom lokalitetu treba sagraditi mesdžid - rekao je Hadžibajrić.


Međutim, iz Kluba Vijećnika SDA iz OV Stari Grad tvrde drugačije i navode da, zapravo, načelnik Hadžibajrić za Bentbašu nije ponudio nijedno ozbiljno rješenje.


Obrazlažući svoje stavove, SDA vijećnici tvrde da nikada nisu dobili projekat na uvid, izuzev "samo jednog papira A4 formata, u formi pisma namjere" te da je na osnovu toga načelnik očekivao da bazene Bentbaša treba dodijeliti austijskom investitoru.


Osim toga, pojavio se i problem imovinsko-pravnih odnosa.


- Imovinsko pravni odnosi na tom području nisu riješeni, jer je u pitanju područje vakufa Isa-begove Zavije - tvrde iz Kluba Vijećnika SDA iz OV Stari Grad.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 49

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još