zvanično se oglasila moskva

Afera oko ikone je antiruska propaganda

Front15.01.21, 22:04h

Afera oko ikone je antiruska propaganda
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ukazuje i da nije predstavljen nijedan dokaz o tome da je posljednji vlasnik ikone do nje došao na nezakonit način. Za aferu su krivi "beskrupulozni novinari", tvrde ruski zvaničnici

 

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da ta zemlja još uvijek nije dobila dokaze da je ikonu poklonjenu ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu u Sarajevu posljednji vlasnik stekao nelegalno i ocijenilo se situacija oko ikone u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine i nekolicini drugih zemalja koristi da bi se Rusija diskreditovala.

 

"Uprkos činjenici da je ruska strana diplomatskim kanalima vratila ikonu darodavcima kako bi se razjasnilo njeno porijeklo, medijskim prostorom Bosne i Hercegovine i nizu drugih zemalja nastavljaju da se šire neosnovane spekulacije o sudbini ikone, koje bacaju sijenku na Rusiju", navodi se u saopštenju Ministarstva na Fejsbuku, prenosi TAS.

 

Kako se dodaje, širenjem insinuacija zasnovanim isključivo na pretpostavkama njihovih autora, "pristrasni" mediji koriste ovu temu za manipulaciju kako bi stekli unutrašnje političke poene u BiH i diskreditovali Rusiju u očima njihove javnosti.

 

MSP ukazuje i da nije predstavljen nijedan dokaz o tome da je posljednji vlasnik ikone do nje došao na nezakon način.

 

Ipak, ova epizoda već je postala "predmet ciničnih manipulacije i nepoštenih igara u medijskom prostoru", dodaje se, prenosi TAS.

 

Umjesto da sačekaju zvaničan zaključak relevantnih institucija, kako se dodaje, "beskrupulozni novinari proturaju sopstvene fantazije kao pouzdanu informaciju".

 

U saopštenju ruskog ministarstva navodi se da je primjetno da neki mediji koriste omiljeni hobi Zapada da traže "prste Kremlja" svuda i u svemu i da su spremni da iskoriste bilo koji, uključujući i krajnje neadekvatan izgovor za podsticanje antiruske propagande.

 

Srpski član i predsjedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio je ikonu Lavrovu 14. decembra prilikom susreta u Istočnom Sarajevu.

 

Poslije protestne note ukrajinske ambasade u Sarajevu ikona je predata ambasadi BiH u Moskvi nakon čega je pohranjena u sef koji se nalazi u kabinetu Milorada Dodika u Predsedništvu BiH.

 

(Nezavisne/DEPO Portal/ak)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još