unapređenje infrastrukture

Trebević dobija novo ruho: Stižu novi i bolji sadržaji za ljubitelje planine, prirode i sporta

Biznis Klub15.01.21, 15:23h

Trebević dobija novo ruho: Stižu novi i bolji sadržaji za ljubitelje planine, prirode i sporta
Projekat je pokrenut radi unapređenja postojeće infrastrukture kao doprinos promociji aktivnog turizma i prilike posjetiocima da slobodno vrijeme provedu u prirodi, zdravom i sigurnom okruženju

 

Projekat unapređenja planinarske, sportske i izletničke infrastrukture na planini Trebević nadomak Sarajeva predstavili su danas u Turističkoj zajednici Sarajevskog kantona predstavnici Gorske službe spašavanja Trebević na sastanku s predsjednikom udruženja Avdom Miladinom, saopćila je ta turistička zajednica.

 

Projekat je pokrenut radi unapređenja postojeće infrastrukture kao doprinos promociji aktivnog turizma i prilike posjetiocima da slobodno vrijeme provedu u prirodi, zdravom i sigurnom okruženju.

 

Faza digitalnog mapiranja planinarskih staza je već počela kao neophodna osnova za izradu besplatne mobilne aplikacije koja bi bila dostupna svim zainteresiranim korisnicima, a koja će biti funkcionalna i u offline modu. 

 

U slučaju potrebe za pružanjem neophodne pomoći na planini, to bi omogućilo  pripadnicima Gorske službe spasavanja Trebević da brzo lociraju unesrećenog i u kratkom roku pruže odgovarajuću pomoć.

 

Ostale aktivnosti u projektu podrazumijevaju i adekvatno vizuelno označavanje, klupe/odmarališta te popravku stare i izradu nove ferrate kako bi bila dostupna i atraktivna i za iskusne penjače i početnike.

 

U suradnji s partnerskim udruženjima te uz podršku socijalno odgovornih kompanija i relevantnih institucija, planirano je da navedene aktivnosti budu realizirane do početka ljetne sezone ove godine.

 

Turistička zajednica Kantona Sarajevo opredijeljena je za podršku navedenom projektu koji bi ojačao turističku ponudu u Kantonu Sarajevu i novim sadržajima privukao pažnju ljubiteljima planine, sporta i prirode.

 

Radi bolje i jače buduće saradnje između Turističke zajednice Kantona Sarajevo i Gorske službe spašavanja Trebević, potpisan je i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji kao temelj i za druge zajedničke aktivnosti od značaja za razvoj i unapređenje turizma u Kantonu Sarajevo.

 

Planina Trebević u posljednjih nekoliko godina nesumnjivo vraća epitet najpopularnijeg sarajevskog izletišta, naročito nakon obnavljanja žičare, te je nezaobilazna destinacija građana glavnog grada Bosne i Hercegovine, drugih posjetilaca i turista.

 

Bez obzira na godišnje doba ili vrijeme trenutne pandemije, Trebević je veoma posjećena  oaza čistog zraka i mjesto bijega iz gradskog područja u kojem posljednjih godina nastaju periodi velike zagađenosti zraka.

 

(Fena/mr)Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!