Mjere dale rezultat, ili...?

Analiza iz Hrvatske: Pad korona-brojki u BiH čini se kao čudo... Šta stoji iza toga?

Hronika15.01.21, 08:21h

Analiza iz Hrvatske: Pad korona-brojki u BiH čini se kao čudo... Šta stoji iza toga?
Hrvatski su mediji pad u BiH predstavili kao svojevrsno čudo u zemlji u kojoj su mjere blage, a i te blage se slabo poštuju

 

Brojevi novozaraženih, hospitaliziranih i umrlih u BiH posljednjih tjedana padaju unatoč tome što se neke od epidemioloških restrikcija u toj susjednoj zemlji doimaju blagima, piše Index.hr.

 

Kako pokazuje stranica Our World in Data (dolje), broj novozaraženih u BiH pao je s 1612, koliko ih je bilo 6. studenog, na 468, koliko ih je zabilježeno 13. siječnja.

 

Broj umrlih je, očekivano, počeo padati nešto kasnije. Od najvišeg broja od 59 umrlih u jednom danu 17. studenog, do 13. siječnja pao je na 27 (grafikon sasvim dolje).

 

Hrvatski su mediji pad u BiH predstavili kao svojevrsno čudo u zemlji u kojoj su mjere blage, a i te blage se slabo poštuju.

 

Trend pada doista se na prvi pogled može činiti kao misterij jer se mjere u BiH ne doimaju strogima, osobito zato što BiH nije uvela zabranu rada kafića i restorana. No to se može činiti samo ako se stvari gledaju površno jer nije da BiH nema nikakve ozbiljne epidemiološke mjere.


Prije svega, treba istaknuti da nisu posvuda u BiH sve vrijeme na snazi identične mjere. Postoje neke razlike između Federacije i Republike Srpske, ali i među kantonima. No ipak, neka slika može se dobiti iz uvida u tempo uvođenja određenih važnih mjera.

 

Primjerice, u Federaciji BiH je još 10. studenog uveden policijski sat, odnosno zabrana kretanja od 23 sata do 5 sati. To u praksi znači da su druženja po kućama do kasnih sati jako otežana te da se kafići i restorani prazne koji sat prije 23 sata. Osim toga, stanovnici gradova poput Sarajeva svjedoče da su ugostiteljski objekti uglavnom poluprazni čak i tijekom dana. Neki ekskluzivniji, kako bi privukli goste, osigurali su svojevrsne šatore, koji se popularno nazivaju igluima, kako bi ljudi pod njima mogli biti izolirani od ostalih.

 

Također, u BiH je obavezno nošenje maski i na otvorenom i u zatvorenom. Kanton Sarajevo uveo je obavezno nošenje maski na otvorenom još 15. listopada, a na teritoriju Federacije BiH ta je mjera uvedena 26. listopada.


Škole u BiH od početka školske godine rade po posebnim mjerama. Kanton Sarajevo od početka ima kombiniranu nastavu. Djeca od 1. do 5. razreda idu u školu u dvije grupe naizmjenično – razredi se podijele na pola pa jedan tjedan pola razreda ide u školu, dok druga polovica nastavu prati online. Sljedeći tjedan se zamijene. Osnovnoškolci od 5. do 9. razreda i učenici srednjih škola nastavu cijelo vrijeme prate online. Školski sat traje 30 minuta, nema odmora i svi nose maske. U nekim kantonima svi idu u škole, no također uz skraćene satove, bez odmora i s maskama. Osim toga, u BiH su sve škole u tjednu nakon održavanja izbora, 15. studenog, prešle na online nastavu kako bi se mogle dezinficirati nakon izbora koji su se održali u njima. Konačno, zimski odmor za školarce ove je godine počeo 24. prosinca i trajat će do 18. siječnja.

 

10. studenog poslovnim subjektima naloženo je da reorganiziraju rad svojih zaposlenika, tako što će „reorganizirati radno vrijeme na mjestima gdje nije moguće poštovati distancu od dva metra među zaposlenima, organizirati rad u smjenama ili od kuće i primijeniti druge načine obavljanja radnih zadataka koji neće ugroziti djelatnosti i radne procese“. Stručnjaci smatraju da je ta mjera bila važna jer se virus u značajnoj mjeri širio u poduzećima.


Još 10. studenog u BiH su ograničena okupljanja na najviše 30 ljudi, što vrijedi za sve vrste skupova, od obiteljskih do vjerskih.

 

Krizni stožer je naredbom dozvolio kantonalnim stožerima da uvedu i restriktivnije ili drugačije mjere u skladu s procjenom epidemiološke situacije u svakom od 10 kantona u FBiH. Posebno je neujednačen rad škola po kantonima, no neki su povremeno uvodili strože mjere, osobito kada je riječ o okupljanjima na svadbama i sl.

 

Konačno, BiH je vjerojatno u nekoj mjeri profitirala i od ograničenja kretanja u Hrvatskoj koje je uvedeno prije blagdana. Ono je moglo smanjiti prekograničnu transmisiju virusa.

 

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još