VIDEO/ PRIMOPREDAJA DUŽNOSTI U BAZI BUTMIR

Novi zapovjednik EUFOR-a u BiH: Alexander Platzer stupio na dužnost, evo šta je prvo poručio bh. vlastima...

Front14.01.21, 17:07h

Novi zapovjednik EUFOR-a u BiH: Alexander Platzer stupio na dužnost, evo šta je prvo poručio bh. vlastima...
Najavio je da će EUFOR pod njegovom komandom zadržati bliske veze s institucijama u BiH koje pružaju sigurnost, a naročito s Oružanim snagama BiH kako bi se obezbijedilo sigurno i stabilno okruženja za sve

 

 

Generalmajor Alexander Platzer novi je zapovjednik misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, a na tom mjestu naslijedio je generalmajora Reinharda Trischaka.


Svečana primopredaja dužnosti obavljena je danas u Bazi Butmir.


Platzer je izrazio zadovoljstvo preuzimanjem dužnosti te poručio da je EUFOR strateško sredstvo Evropske unije i da ima stabilizirajući utjecaj na region.


- Velika mi je čast preuzeti zapovijedanje vojnim elementom Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Još mnogo toga ima za uraditi i unaprijed se radujem suočavanju s izazovima i kompleksnim pitanjima koja me očekuju pri izvršavanju mandata koje nam je dalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija - rekao je Platzer.


Najavio je da će EUFOR pod njegovom komandom zadržati bliske veze s institucijama u BiH koje pružaju sigurnost, a naročito s Oružanim snagama BiH kako bi se obezbijedilo sigurno i stabilno okruženja za sve.


- Tijesno ću surađivati sa vlastima BiH kako bi se napredovalo do prihvatljivog krajnjeg stanja sukladno mandatu Vijeća sigurnosti UN. Generalmajor Reinhard Trischak je postavio visoke standarde u saradnji s domaćim i međunarodnim političarima, a ja ću dati sve od sebe da nadogradim odlične rezultate mojih prethodnika i nastavim s naporima da se postigne prihvatljivo konačno stanje situacije u okviru našeg mandata i olakša put BiH ka integraciji u Evropsku uniju - poručio je Platzer.


Odlazeći zapovjednik EUFOR-a Trischak je naglasio da su uprkos izazovima i teškoćama postignuti zacrtani ciljevi.


- Moj cilj je bio pružiti podršku u provođenju sveobuhvatne strategije EU za BiH, osigurati sigurno i stabilno okruženje i nastaviti izvoditi kombinovanu i kolektivnu obuku, te vježbe sa Oružanim snagama BiH - rekao je Trischak.


Poručio je da su Oružane snage BiH jedna od instutucija koja uživa najviše povjerenje u državi.


Trischak je EUFOR u BiH vodio od juna 2019. godine i bio zadužen za neprekidnu potporu operacije sigurnom i stabilnom okruženju u BiH. Pod njegovim rukovođenjem EUFOR-ova operacija Althea je u decembru 2019. obilježila 15 godina suradnje u osiguranju stabilnosti, sigurnosti i napretka.

 

 

(FENA/ad)

 

 Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!