Sanela Prašović-Gadžo otkrila podatke

Nelegalno borave u BiH, a podižu milione maraka: Kako migranti preuzimaju novac u bankama i poštama?

Front13.01.21, 20:17h

Nelegalno borave u BiH, a podižu milione maraka: Kako migranti preuzimaju novac u bankama i poštama?
Kako osobe koje nelegalno borave u BiH i većina ih odbija vlastima u BiH i policijskim agencijama predočiti svoja identifikaciona dokumenta, istovremeno preuzimaju novčane transfere putem Western Uniona u bankama i poslovnicama pošte - pojašnjava Sanela Prašović-Gadžo u svom FB postu

 

 

Zastupnica u Predstavničkom domu Federacije BiH i generalna sekretarka Saveza za bolju budućnost, Sanela Prašović-Gadžo, objavila je novčane doznake iz Western Uniona, koje su stizale iz Afganistana, Maroka, Pakistana i Iraka u 2018., 2019. i 2020. godini mograntima koji nelegalno borave u BiH.

 

Podatke je pripremila za sutrašnju sjednicu Komisije za sigurnost PDPFBiH, a tim povodom je objavila i post na svom Facebook profilu u kome navodi sljedeće:

 

- Iznos od 5.880.723,26 KM transferiran je migrantima putem Western Uniona  iz Pakistana, Afganistana, Maroka i Iraka, a koji nelegalno borave u BiH u protekle tri godine ( 2018., 2019. i 2020.).
To je dio podataka koje sam pripremila za sutrašnju sjednicu koju će Komisija za sigurnost PDPFBiH odrzati u Bihaću.

 

 
Kao članica Komisije za sigurnost pripremila sam materijal za raspravu o tome kako osobe koje nelegalno borave u BiH i većina ih odbija vlastima u BiH i policijskim agencijama predočiti svoja identifikaciona dokumenta, istovremeno preuzimaju novčane transfere putem Western Uniona u bankama i poslovnicama pošte.

 
Naime, osobe da bi preuzele novac upućen putem Western Uniona moraju pokazati identifikacioni dokument.
Na sutrašnjoj sjednici Komisije za sigurnost sukladno navedenom predložit ću i određene zaključke.


Ako vas zanima koliko je pojedinačno po državama stizalo novca, onda je zanimljivo da je tokom 2020. najviše novca u BiH za osobe koje nelegalno dolaze u našu drzavu uplaćeno iz Maroka, čak 791.677,38 KM ili 511.189 USD. Iste godine iz Iraka je putem Western Uniona transferirano 502.526,17 KM ili 324.483 USD. Iz Afganistana migrantima uplaćeno 387.080,00 KM ili 249.939 USD. Iz Pakistana je 2020. putem Western Uniona u BiH migrantima uplaćeno 278.033,11 KM ili 179.527 USD.


Za 2019. i 2018. prikaz iznosa objavljujem u fotografiji ispod.


No, uz ukupne milionske iznose iznimno je važno da policijske agencije i Služba za poslove sa strancima BiH odgovori na pitanje: Da li su znali za novcane doznake putem Western Uniona i ako su znali, kako onda nisu iskoristili tu mogućnost i utvrdili identitete osoba koje nelegalno prelaze državnu granicu i borave u BiH, i pri tom većina odbija pokazati dokumenta?


Ako nisu znali, evo sada znaju, pa ću svima u sistemu nadležnosti uputiti na sutrašnjoj sjednici Komisije za sigurnost poziv da počnu raditi svoj posao.


Nisam još uvijek dobila službeni podatak koliko otvorenih transakcijskih računa u bankama u BiH imaju osobe koje nelegalno borave u državi, no zatražila sam i taj podatak i čekam informaciju.


Problem migranata u BiH je humanitarni, no i sigurnosni, i državne institucije konačno moraju početi raditi svoj posao.
Njihova pasivnost je u mnogim segmentima nedopustiva jer ta pasivnost vodi direktno do pretvaranja BiH u parking za migrante.


Uz ovu temu o identificiranju i novcu, na sutrašnjoj sjednici Komisije za sigurnost ću govoriti i o potrebi uspostave sistema datiloskopske i sinjaletičke obrade osoba koje nelegalno borave u BiH, a s ciljem prevencije krivičnih djela.


Koristim priliku da zahvalim Agenciji za bankarstvo FBiH i Western Unionu na saradnji - poručila je na kraju svog posta Sanela Prašović.Gadžo.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook