Dok se čeka donacija UNICEF-a

Federacija BiH napravila plan vakcinacije: Otkriveno koji grad u našoj zemlji će prvi dobiti Pfizerovu vakcinu

Hronika13.01.21, 16:06h

Federacija BiH napravila plan vakcinacije: Otkriveno koji grad u našoj zemlji će prvi dobiti Pfizerovu vakcinu
Pfizerove vakcine trebaju stići u našu zemlju do kraja januara

Federalno ministarstvo zdravstva napravilo je Plan vakcinacije koji će se sutra naći na Vladi Federacije Bosne i Hercegovine. U ovom dokumentu definirane su ciljne grupe stanovništva, zatim prioritetne skupine u procesu cijepljenja, određen je i način distribucije lijeka te njegov prijenos i čuvanje.

 

Kako je rekao Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva, vakcina bi se u našoj zemlji trebala pojaviti krajem januara ili početkom februara i nakon prijema vakcine trebala bi najprije ići u Mostar u kojem su osigurani svi uvjeti za početak procesa vakcinacije.

 

- U ovom trenutku osiguran je prijem vakcina iz sistema COVAX, tj. Pfizerove vakcine i najprije ide u Mostar, a zatim će se u skladu s pravilima solidarnosti i jednakosti distribuirati i u druge gradove, istakao je on.

 

Nakon toga, svaki kanton će dobiti onoliko doza sukladno broju stanovnika kako bi se počela vakcinacija prioritetnih grupa u koje spadaju u prvom redu zdravstveni radnici, osobe treće životne dobi te rizične grupe.

 

- Kada govorimo o hladnom lancu prvi smještaj će biti u Mostaru u Zavodu za javno zdravlje. U međuvremenu bit će osposobljena još četiri distributivna centra u Mostaru, Tuzli i Bihaću odakle će vakcina slati dalje, dodao je Čerkez i izrazio zadovoljstvo ostvarenom saradnjom s UNICEF-om koji će nam poslati dodatne frižidere za skladištenje cjepiva.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još