Moguće je

Influencerica za čišćenje otkrila: Evo kako ćete srediti kuću u sat vremena

Auto & Dom12.01.21, 19:50h

Influencerica za čišćenje otkrila: Evo kako ćete srediti kuću u sat vremena
Danielle Dixon je među 10 najboljih svjetskih influencerica za savjete o čišćenju. Tvrdi kako cijelu kuću možete očistiti u svega 60 minuta ukoliko ste učinkoviti u tome što radite

 

Na svom HouseToHomeAtLast Instagram profilu Danielle Dixon ima više od 200.000 pratitelja. Danielle živi u Engleskoj sa suprugom Peterom (37), kćeri Evie (10) i sinom Isaacom (7), piše 24sata.hr.

 

- Odvojite 60 minuta za čišćenje. Namjestite sat. Nemojte o svemu razmišljati prije nego što počnete, a kad jedanput krenete, ne dopustite si nikakve smetnje ni distrakcije - kaže Danielle.

 

Prije nego što počnete


Najbolje je čistiti tijekom jutra jer tad imate najviše energije i motivacije. Popijte čaj prije nego što započnete s čišćenjem kako ne biste bili u napasti prekinuti pospremanje da si napravite čaj. Udobna odjeća koju vam nije žao zaprljati također je ključna. Isključite telefon i napravite glazbenu listu omiljenih pjesama koje ćete slušati dok radite.

 

Započnite s čišćenjem u prizemlju jer ondje provodite najviše vremena i zato je vjerojatno ondje najveći nered. Pripremite praznu košaru za rublje kako biste mogli u nju bacati pronađeno rublje i nered, radije nego da stalno trčite prema kupaonici. Kako biste uspjeli napraviti posao, zabavite djecu i pustite im film ili ih ostavite da se igraju. Za svaku sobu namjestite sat i kad vrijeme iscuri, krenite dalje.


1. Kuhinja - 10 minuta


Kako bi vam čišćenje kuhinje oduzelo što manje vremena, pećnicu očistite dok spavate. Pripremite otopinu koja se sastoji od trećine šalice vode, trećine šalice octa i pola šalice sode bikarbone. Otopinom premažite unutrašnjost pećnice izbjegavajući grijaće elemente i ostavite preko noći. Sljedećeg dana to samo morate isprati s malo vode i tekućeg sapuna.

 

Zatim operite i uklonite sve prljave tanjure, šalice i tave. Prebrišite sve površine. Mješavina sode bikarbone i limuna odlična je za uklanjanje mrlja od vode na slavinama i nehrđajućim površinama. Ako nemate vremena za brisanje kuhinjskog poda, usišite prljavštinu usisavačem, a na taj način se riješite i sitnih mrvica. Stavite nastavak za zavjese te na taj način s njih uklonite prašinu.

 

2. Dnevni boravak - 10 minuta


Pokupite nered i ubacite sve u košaru za rublje, a prljave šalice ili tanjuriće odnesite u kuhinju. Protresite jastučiće na trosjedu i deke. Obrišite prašinu sa stolića i uklonite mrlje od šalica. Kućne ljubimce potjerajte u drugu sobu dok gumenim rukavicama uklanjate njihove dlake s namještaja.

 

Prije usisavanja po tepihu pospite sodu bikarbonu kako bi uklonila prljavštinu i neugodne mirise. Otvorite prozore i tek tada usišite. Ne zaboravite na lajsne i prostor iza trosjeda.

 

Uvijek usisavam tepih na kraju jer tako možete usisati i komadiće prljavštine koji će na njega dospjeti tijekom brisanja prašine.


3. Kupaonica - 15 minuta


I ovdje možete iskoristiti prednost koju ćete dobiti ako dan ranije očistite glavu tuša. Običnu vrećicu napunite bijelim vinskim octom i u to uronite glavu tuša te ostavite preko noći. Sljedećeg dana samo skinite vrećicu i prebrišite tuš koji će zablistati.

 

Pastom za zube i vlažnom krpom možete tijekom jutarnjeg pranja zuba obrisati umivaonik kako biste uklonili mrlje od vode i uštedjeli na vremenu. Tijekom čišćenja umivaonik,a kadu i tuš poprskajte sredstvom za čišćenje kupaonica i ostavite da djeluje dok radite druge zadatke. Za čišćenje zahoda uvijek nosite rukavice. Započnite s čišćenjem vanjske strane vodokotlića i završite rubom školjke tako da ne širite bakterije.

 

Prebacite se na tuš kabinu. Kako biste uklonili mrlje od kamenca pomiješajte pola vode s pola octa i poprskajte površinu, a potom isperite mokrom spužvom. Ponovite postupak i na kraju sve isperite toplom vodom. U međuvremenu je i sredstvo za čišćenje odradilo svoje, pa operite kadu i tuš. Brzo usišite pod te ga prebrišite krpom, a na kraju promijenite ručnike.

 

4. Dječja soba - 10 minuta


Sve će izgledati puno urednije čim pospremite igračke u kutije za odlaganje ili ormariće. Možete zamoliti i djecu da sudjeluju u pospremanju, a sve pretvorite u igru i natjecanje. Primjerice, dajte im 60 sekundi da pospreme knjige, namjeste krevet ili uklone prljave čarape.

 

Dogovorite se s djecom da se uvijek igraju na plahti i sve igračke ostavljaju samo ondje, pa će vam to poslije olakšati pospremanje jer nećete morati skupljati igračke po cijeloj kući nego ih zajedno sa plahtom pospremiti u odgovarajuće kutije. Ako imate malu djecu, brzo isperite plastične igračke u perilici posuđa. Djecu zamolite da uklone ostatke krede ili bojica sa zidova, a dok im pospremate krevete ne zaboravite zaviriti ispod njih.

 

5. Spavaća soba - 10 minuta


Za početak skupite svu odjeću koja leži uokolo i stavite je u košaru za rublje. Sobu ćete transformirati tako što ćete pospremiti krevet. Obavezno protresite jastuke i poplun kako biste im dali oblik i prozračili ih. Soba uvijek djeluje urednije kad je krevet složen. Volim ugurati posteljinu u bočne strane okvira kreveta. Za to su potrebne sekunde, ali velika je razlika u usporedbi sa poplunom koji pada preko stranica.


Ako trebate promijeniti posteljinu, uvijek čuvajte zajedno odgovarajuće setove jer to zauzima manje prostora za pohranu i  kad ih trebate ne morate tražiti po ormaru nego su na jednom mjestu, čime štedite i vrijeme. Otvorite prozore kako bi cirkulirao svježi zrak. Ako trebate oprati prozore ili ogledala, prebrišite ih mješavinom vode i tekućeg deterdženta za pranje posuđa. Prebrišite površine i ne zaboravite usisati pod.

 

6. Posljednjih pet minuta


Na kraju usišite stepenice, prebrišite ogradu i uklonite vidljive tragove prstiju s vrata i zidova. Na kraju iz košare izvucite sve što ste skupili i stavite na svoje mjesto. Posao ste završili i zaslužili ste još jednu šalicu čaja.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!