Inicijativa za Bjelašnicu i Igman

Nakon najave kriznog štaba KS, diže se bura: Ako zatvorite skijališta oko Sarajeva, evo šta će se desiti!

Biznis Klub12.01.21, 10:28h

Nakon najave kriznog štaba KS, diže se bura: Ako zatvorite skijališta oko Sarajeva, evo šta će se desiti!
Još nešto: već znamo da će većina ljubitelja skijanja, jednog od najzdravijih sportova i fizičkih aktivnosti, ukoliko zatvorite Bjelašnicu i Igman, preseliti na susjednu olimpijsku planinu iza entitetske linije

 

Nakon najave Kriznog štaba KS mogućeg zatvaranja skijališta u okolini Sarajeva zbog epidemiološke situacije uzrokovane covidom-19,  oglasili su se iz Inicijative za Bjelašnicu i Igman poslavši saopćenje Kriznom štabu Kantona Sarajevo, Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo.

 

NJihovo saoopćenje prenosimo u cijelosti.

 

Poštovani,


potpuno svjesni epidemiološke situacije i pažnje koju zahtijeva, vjerujemo kako su upravo planine: skijanje, sankanje, šetnja i općenito boravak na čistom zraku izvor fizičkog i psihičkog zdravlja, što takođe ne smijemo zanemariti.


Stoga smo duboko ubijeđeni da bi zatvaranje skijališta na Bjelašnici i Igmanu bio apsolutno kontraproduktivan potez.


Zašto?


Odgovor je jednostavan: Umjesto boravka na skijalištu, gdje svakog dana i s puno pažnje i sami radimo na poštivanju mjera, održavanju distance i nošenja bandana, potkapa ili maski, masa svijeta bi preselila u gradske zatvorene prostore; tržne centre, prodavnice, dječije igraone… A tu, vjerujemo da se slažete, mogućnost zaraze je daleko veća. Zar nije komično vidjeti ljude kako nose maske na ulicama Sarajeva, nažalost grada koji nosi neslavnu titulu jednog od najzagađenijih u svijetu, a onda ih skinu u krcatim i zadimljenim barovima i pušu jedni drugima u lice.


To je valjda ok!?


Još nešto: već znamo da će većina ljubitelja skijanja, jednog od najzdravijih sportova i fizičkih aktivnosti, ukoliko zatvorite Bjelašnicu i Igman, preseliti na susjednu olimpijsku planinu iza entitetske linije. 


Nadamo se da vam to nije cilj.


A, od početka panedmije, vi bi to najbolje trebali znati, ljekari apsolutno preporučuju prirodno sticanje imuniteta umjesto što se masovno kljukamo vitaminima, i mi i naša djeca, koja bi kako proizilazi vrijeme raspusta valjda trebali provoditi uz laptope umjesto na čistom planinskom zraku.


Konkretno:


1. S obzirom da kao jedan od ključnih argumenata za eventualno zatvaranje ski-centra Bjelašnica-Igman navodite primjer evropskih skijališta, sa kojih se širila zaraza Covid-19, koncept ski-centra Bjelašnica je sasvim drugačiji, budući da nema after-ski partija i gondola zatvorenoga tipa, koji bi bili potencijalno opasni i sa kojih se i širila zaraza, a ne sa staza i liftova. 


2. Skijanje je najsigurniji sport budući da je individualan, i jedini kontakti među skijašima mogu biti na liftovima i u redovima pred liftovima. Firma KJP ZOI84 je taj segment uredno organizirala da na šestosjedu mogu sjediti max 3 osobe, a na dvosjedu i tzv. sidru samo jedna osoba, s urednim razmakom između svake sobe, te ograđene pasaže pred liftovima čime je onemogućen bliski kontakt skijaša.


3. Eventualnim zatvaranjem skijališta neće se postići apsolutno ništa, dapače. Samo bi se potaklo veće okupljanje građana u gradskoj sredini, posebno u zatvorenim prostorima. Također, ubijeđeni smo da bi i većina skijaša sa Bjelašnice okrenula se Jahorini, koja već odavno radi u punom kapacitetu, i koja je, sasvim sigurno, manje Covid-19 sigurna, pa bi time dobili samo kontraefekat.


4. U zapisniku Kantonalne uprave za inspekcijske poslove sačinjenom 11. 1. 2021. o stanju na skijalištu stoji: “...Ispred dvosjeda nije bilo gužvi, svi prisutni su držali propisanu distancu. Postavljene su mjere za suzbijanje Covida 19 na vidljivom mjestu. U prilogu sačinjena fotodokumentacija dvosjeda i drugih liftova koji su postavljeni na skijalištu. Sva mjesta u dijelu skijališta su ispoštovali Covid 19 uslove.” što, nadamo se dovoljno govori o poštivanju propisanih mjera.


Mogli bi ovdje navesti još pregršt argumenata protiv zatvaranja skijališta. Ali nema potrebe, već vas molimo da prije bilo kakve drakonske mjere još jednom dobro promislite o kontraefektima koje možete izazvati po zdravlje, a o ekonomiji sada, evo, i ne govorimo.


I da… Konačno, u ime Inicijative dodatno ćemo animirati naše članove i sugrađane na maksimalnom poštovanju svih propisanih mjera i svođenju rizika na najmanju moguću mjeru, a vjerujemo da je upravo takva na planini - navodi se u saopćenju koje Inicijative za Bjelašnicu i Igman.


(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 37

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još