Bh. književnik nakon izlaska iz bolnice

Sidran: 'Prošao sam kroz tunel između života i smrti pa se vratio ovamo, među ljude... Spasili su me genijalci iz Opće bolnice!'

Kultura09.01.21, 09:30h

Sidran: 'Prošao sam kroz tunel između života i smrti pa se vratio ovamo, među ljude... Spasili su me genijalci iz Opće bolnice!'
Neizmjerno sam sretan što su me spasili genijalci iz Opće bolnice, kazao Sidran

 


Akademik i ugledni bh. književnik Abdulah Sidran nakon što je izašao iz Opće bolnice gdje se mjesec liječio od koronavirusa, u izjavi za „Dnevni avaz“ ukratko je ispričao kako se trenutno osjeća te objasnio kako je tekao njegov oporavak.

 

Posebno se zahvalio ljekarima

 

- Ja sam danas završio sve po procedurama obavezne faze liječenja od COVID-a. Smatralo se da je preostali dio jednako važan, a koji se sastoji od vježbe disanja, odnosno od osposobljavanja drugih tjelesnih funkcija, odnosno što se stručno zove "vertikalizacija pacijenta" nakon dugoga ležanja. To traje veoma dugo nekada i po dva-tri mjeseca. Ja sam sada u toj fazi - objašnjava Sidran.

 

Posebno se zahvalio ljekarima i cijelom medicinskom osoblju Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", koji su mu, kako kaže spasili život.

 

- Neizmjerno sam sretan što su me spasili genijalci iz Opće bolnice i sve to osoblje koje je nevjerovatno, i koliko god ih budete hvalili kao današnje heroje s prve linije, budite sigurni da u tim hvalama ne možete pretjerati. To vam ja garantujem kao ja, koji sam prošao kroz tunel između života i smrti pa se vratio ovamo, među ljude, da vidim šta mogu još biti ljudima biti od koristi - kazao je Sidran za "Avaz".

 

Ne može samostalno disati

 

Kada je u pitanju njegovo trenutno zdravstveno stanje, književnik Sidran kaže da i dalje ne može samostalno disati.

 

- Još uvijek za disanje moram koristiti kao pripomoć kisik-masku. Ono što mi iz aparata dodaje su potrebne količine kiseonika, onda kad osjećam da mi nedostaju. To je osnovni postkovidni problem, odnosno da se pluća koja su bila napadnuta, vrate u normalnu funkciju jer su bila apsolutno izvan sposobnosti da sama dišu - kazao je Sidran.

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još