PONOVO OTVORILI SVOJA VRATA

Nakon prebolovane korone, Šahza više nije mogla normalno da diše: Poznato lječilište u BiH nudi Covid rehabilitaciju

Biznis Klub06.01.21, 10:28h

Nakon prebolovane korone, Šahza više nije mogla normalno da diše: Poznato lječilište u BiH nudi Covid rehabilitaciju
Nakon dvoipomjesečne zabrane rada naredbama Federalnog kriznog štaba, te smanjenog poslovanja, ali i tužbi dijela radnika, fojničko lječilište se tokom septembra našlo pred zatvaranjem, što bi značilo gubitak oko 400 radnih mjesta


Protekla godina bila je teška i za lječilišta u našoj zemlji. Pandemija koronavirusa i zabrana rada, te smanjen obim poslovanja, dodatno su usložili nagomilane probleme Lječilišta Reumal.


No ovaj privredni subjekt, simbol Fojnice, nakon pomoći nadležnih, ponovno je otvorio vrata svojim korisnicima, te među prvima u regiji počeo novi program Covid rehabilitacije, čime nastoji sačuvati radna mjesta i djelatnost na kojoj počiva ovaj grad, javlja FTV.


Kada je početkom novembra u svojoj sedamdesetoj godini, sa dva stenta i hroničnim srčanim oboljenjem dobila prve simptome koronavirusa, Šahza se suočila sa teškom borbom za život.


Virus je ostavio velike posljedice po njeno zdravlje, te joj je, kao i brojnim pacijentima, nakon korone bila neophodna dugotrajna rehabilitacija.


– Prije dolaska ovamo kad bih napravila neki uzdah malo jači, čak nekad u normalnom disanju, ja sam imala bolove u predjelu pluća. Međutim, četvrti dan ovdje mi se desilo, da ne povjerujem, da je saturacija bila 99%. Ja sam danas presretna – kaže pacijentica Šahza Slišković.


Fojnički Reumal među prvim je ustanovama u regiji koji je prepoznao potrebe za ovakvim vidom medicinske pomoći, te nakon edukacija, svojim korisnicima ponudio tim specijalista, koji individualno prilagođenim programima, nastoje pacijente osposobiti za što brži povratak normalnim aktivnostima.


– Borgova skala za kratkoću daha, zatim šestominutni test hoda, zatim radimo saturaciju plus te aktivnosti dnevnog života pacijenta. Da li će to biti vježbe disanja, da li će to biti vježbe za jačanje ekstremiteta, šetnja, o tome odlučuje ljekar specijalista – pojašnjava Emira Klisura, glavni fizioterapeut, javlja FTV.


– Nadam se da će svi zavodi zdravstvenog osiguranja to prepoznati kao nešto što je dobro, što smanjuje period bolovanja i ubrzava oporavak nakon Covida-19 – ističe prim. dr. Elvedin Kapo, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.


Inače, nakon dvoipomjesečne zabrane rada naredbama Federalnog kriznog štaba, te smanjenog poslovanja, ali i tužbi dijela radnika, fojničko lječilište se tokom septembra našlo pred zatvaranjem, što bi značilo gubitak oko 400 radnih mjesta. Nakon odaslanog apela, lječilišta su prepoznata u paketima podrške privredi, te je pomoć svih nivoa stigla do ove ustanove.


– Pomogla su nam ta sredstva da bar u ovom periodu dođemo do određene situacije da stvorimo uslove za nastavak i raduje činjenica da su ipak prepoznali i značaj lječilišta u BiH – ističe Alija Mukača, direktor Lječilišta Reumal Fojnica.


Iako trenutno posluju sa tek trećinom svojih kapaciteta, nadaju se da će novim uslugama privući korisnike, a vlast prepoznati značaj ovog subjekta koji za Fojnicu znači život, te nastaviti s podrškom kako i njihovi radnici ne bi doživjeli sudbinu hiljada onih koji su u protekloj godini završili na birou za nezaposlene, javlja FTV.

 

 

(FTV/DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!