DEPO TV/DEPO PREMIJERA NOVOG PARTIZANSKOG FILMA

'Piran,Pirano' - svi ratovi nisu isti, ali posljedice nakon njih jesu

Arhiva27.10.10, 15:00h

Povodom početka bh. distribucije filma 'Piran-Pirano' reditelja Gorana Vojnovića danas je u kinu Meeting Point upriličena press konferencija na kojoj su, pored reditelja, o filmu govorili Jasmin Duraković u ime producentske kuće DEPO, glumci Muamer Kasumović i Francesco Borchi. POGLEDAJTE VIDEO PRILOG!

press piran pirano

 

Pripremila: Elma MURIĆ

Svečana bh. premijera slovenskog filma "Piran-Pirano" reditelja Gorana Vojnovića bit će održana 28. oktobra u sarajevskom kinu Meeting Point.

Okupljenim novinarima na današnjoj press konferenciji su se obratili reditelj filma Goran Vojnović, glumci Moamer Kasumović i Francesco Borchi, te bh. reditelj Jasmin Duraković čija je produkcijska kuća DEPO partner ovog projekta.

Kasumović, kojem je ovo prva naslovna uloga u nekom inostranom filmu, izjavio je da mu je bila čast igrati u ovom filmu, te da je ekipa prilikom snimanja bila odlično raspoložena. 

moamer kasumović



'Na setu je vladalo zaista odlična atmosfera, i nekad sam se znao pitati da li je ovo moguće. Nijednog povišenog tona, nijedne nesuglasice, baš kao jedna velika sretna porodica'.

Mladi bh. glumac u razgovoru za DEPO je dodao i da očekuje da će bh. publika dobro primiti ovaj film budući da se film, iako prožet događajima iz Drugog svjetskog rata, na neki način može postaviti i u današnje vrijeme.

Goran Vojnović, koji je bh. publici poznat po knjizi "Čefuri napolje" po kojoj je snimljen film, te po kratkom filmu "Sretan put, Nedime" za koji je 2006. dobio "Srce Sarajeva", rekao je da vjeruje da će sarajevska publika shvatiti film. Kako je istakao film govori o ratu 1945. godine i posljedicama koje ostaju iza njega.

Ovo je prvi cjelovečernji igrani film slovenskog reditelja.

Reditelj je u filmu angažirao dva bh. glumca, Mustafu Nadarevića i Moamera Kasumovića, a i mladog talijanskog glumca Francesca Borchija našao je igrom slučaja u Sarajevu. Borchi je naime u vrijeme castinga za ovu ulogu s predstavom gostovao na prošlogodišnjem Messu.

U izjavi za DEPO Vojnović je rekao da je u filmu okupio filmsku ekipu 'iz snova', te da se stvari nisu mogle bolje posložiti.

- Dok sam pisao scenarij za ovaj film, znao sam da glavne uloge moraju igrati Boris Cavazza i Mustafa Nadarević, a kad su oni pristali da glume u filmu, onda je krenula potraga za mladim glumcima koji će igrati njih dvojicu davne 1945. Kasumović me na castingu oduševio, a ubrzo smo pronašli i Borchija koji se savršeno uklopio u ekipu...

Glavni producent filma je Arsmedia iz Ljubljane, koproducent filma je hrvatski „Jadran film“, dok je produkcijska kuća DEPO iz Sarajeva partner ovog filmskog projekta. Pokrovitelj bh. premijere filma 'Piran-Pirano' u Sarajevu je Ambasada Republike Slovenije u BiH.

Redovna distribucija filma u bh. kinima počinje 29. oktobra.

POGLEDAJTE VIDEO PRILOG!

 

 



(DEPO)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook