Nevjerovatni prizori

Seizmolog objasnio zašto su nastale ogromne rupe u zemlji nakon potresa u Petrinji: 'Tlo postaje tekućina'

Hronika04.01.21, 11:33h

Seizmolog objasnio zašto su nastale ogromne rupe u zemlji nakon potresa u Petrinji: 'Tlo postaje tekućina'
Seizmolog Sović istaknuo je da u područjima uz rijeku Kupu i Savu ima jako nakvašenog tla te da se zato javljaju rupe u zemlji u Sisačko-moslavačkoj županiji. Kada se dogodi potres onda dolazi do kompaktiranja pijeska, propadanja zemlje

 

Seizmolog Ivica Sović izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da se u Hrvatskoj mora naučiti živjeti s potresima jer se država nalazi na seizmički aktivnom području. Govorio je i o eventualnim posljedicama jačeg potresa u Zagrebu, rupama u zemlji u Sisačko-moslavačkoj županiji te mogućnosti predviđanja potresa.

 

Kazao je kako geolozi pokušavaju izračunati maksimalnu magnitudu potresa koja se može dogoditi. Tako je za zagrebačko područje predviđeno 6,5, ali to ne znači da će se i dogoditi ta magnituda već da može biti nekoliko slabijih potresa i da se ne aktiviraju u cijeloj duljini.

 

- Potres magnitude od 5,5 na zagrebačkom području bio je prilično jak potres, ali možemo očekivati i jači. Zato se moramo i spremiti. Ne možemo reći kada će to biti, ali možemo očekivati potres do magnitude 6. To znači da bi bio bar još 10-ak puta jači od onoga koji je bio u martu, izjavio je Sović i dodao kako bi Zagreb gadno stradao u potresu od magnitude 6.

 

- Zgrade koje su građene nakon 1963. godine, u kojima su ugrađeni neki elementi aseizmičke gradnje, preživjele bi. Ako već ne bi bile neoštećene, bile bi dovoljno čitave da ne ubiju ljude u njima, kazao je.

 

Objašnjavao je i to da potres na jednom području ne može proizvesti potres na drugom te da potres u Zagrebu vjerovatno nije reakcija na potres u Petrinji.

 

- Može samo okinuti rasjed koji je već u stanju da bi sam okinuo. Dakle rasjed je već u takvom stanju da mu je dovoljan mali poticaj da potres krene, istaknuo je.

 

Seizmolog Sović istaknuo je da u područjima uz rijeku Kupu i Savu ima jako nakvašenog tla te da se zato javljaju rupe u zemlji u Sisačko-moslavačkoj županiji. Kada se dogodi potres onda dolazi do kompaktiranja pijeska, propadanja zemlje.

 

- Ono što je bilo čvrsto tlo, mokri pijesak, sada postaje tekućina. Ta tekućina se može ponašati i tako da izbije na površinu. Takav slučaj bio je u selu Brest. Tamo je pukla zemlja i izbacio se pijesak na površinu, pa je to izazvalo pucanje nekih kuća, koje su potom neuporabljive, izjavio je.

 

Istaknuo je i da seizmološke opreme u Hrvatskoj nema dovoljno. Kaže da nema rezervnih seizmografa koje bi se moglo postaviti u epicentralno područje.

 

- Slovenija ima četiri rezervna kompleta koji služe samo tome da ako se dogodi potres, postave ih u epicentar. Mi toga nemamo. Polažemo nade u našu Vladu i interventni uvoz da to riješe, kazao je seizmolog Ivica Sović za HRT.

 

Seizmolog Fiket: Aktivna su dva različita rasjeda, što je inače rijetkost

 

Seizmolog Tomislav Fiket u HTV-ovoj emisiji Studio 4 komentirao je novi jutrošnji snažan potres koji je zatresao područje Petrinje, a koji se prilično osjetio i u Zagrebu.

 

- Mi smo najavljivali da će serija nažalost potrajati i da su mogući potresi i preko magnitude 5 prema Richteru, rekao je.

 

Osvrnuo se i na jučerašnji potres magnitude 2.7 u Remetama. Rekao je da on pripada martovskom epicentralnom području te da se nada da je on još samo jedan u nizu zagrebačke serije.

 

- Na pitanje je li iznenađujuće što su dva različita rasjeda aktivna, što je inače rijetkost, rekao je kako je nezgodno što se to dogodilo u kratkom periodu, ali da nije neuobičajeno. Dodao je i da je seizmološka aktivnost pojačana na širem području Hrvatska, ali i okolice.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još