U okviru projekta 'Umjetnost u izlogu 2021'

Izložba 'Izum samoće' Osmana Arslanagića u Galeriji ULUPUBiH

Kultura04.01.21, 11:17h

Izložba 'Izum samoće' Osmana Arslanagića u Galeriji ULUPUBiH
Osman Arslanagić kombinovanjem klasičnog slikarstva i asamblaža, naplavine i odbačene stvari dovodi u prepoznatljiv asocijativan oblik i formu u slici gdje prepoznajemo ostrva, čemprese, mediteranski pejzaž…

 

Izložba slika "Izum samoće" Osmana Arslanagića bit će otvorena u Galeriji ULUPUBIH u okviru projekta "Umjetnost u izlogu 2021", a moći će se pogledati od 06.01. do 13.01.2021. godine. Zvaničnog otvorenja neće biti zbog epidemiološke situacije.

 

izum-samoce-arslanagic-osman-2021-1


Osman Arslanagić kombinovanjem klasičnog slikarstva i asamblaža, naplavine i odbačene stvari dovodi u prepoznatljiv asocijativan oblik i formu u slici gdje prepoznajemo ostrva, čemprese, mediteranski pejzaž… objedinjen prepoznatljivim autorskim rukopisom u kojem primjećujemo, kako iz naslova tako i iz samih radova odgovor na ukupnu situaciju u kojoj se nalazimo i samoću kao kolektivnu nužnost koja nam traje mjesecima. Sam naslov „posuđen“ je iz romana Paula Austera za koji je svojevremeno Osman Arslanagić radio naslovnicu.

 

izum-samoce-arslanagic-osman-2021-2


Osman Arslanagić je završio Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Profesionalni je scenograf koji u svojoj biografiji ima šest igranih filmova, preko 200 teatarskih predstava, brojne televizijske serije i emisije. Kao scenograf je radio u Holandiji, Francuskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori… Redovni je profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu na predmetu Scenografija, kostim i maska i profesor Scenskog oblikovanja na Akademiji za scenografiju u Osijeku (Hrvatska). Dobitnik je 25 međunarodnih i domaćih nagrada za svoj rad i njemu najbitnije dvije godišnje nagrade Collegiuma Artisticuma. Kao slikar samostalno je izlagao u Študgartu, Londonu,Trebinju, Utrehtu, Amsterdamu i Sarajevu…

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!