DIO 'TURSKOG TOKA'

Vučić pustio u rad novi gasovod, kaže da će ići i kroz BiH: 'Imamo energetsku stabilnost uz mnogo jeftiniji transport'

Biznis Klub01.01.21, 14:55h

Vučić pustio u rad novi gasovod, kaže da će ići i kroz BiH: 'Imamo energetsku stabilnost uz mnogo jeftiniji transport'
Turski tok je megaprojekt kojeg čine dva kraka gasovoda kojim će ruski gas biti isporučivan u Tursku, a preko nje i u Evropu

 

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jutros je u Gospođincima u opštini Žabalj prisustvovao puštanju u rad novog gasovoda kroz Srbiju, koji je dio gasovoda Turski tok, javlja Anadolu Agency (AA).

 


Turski tok je megaprojekt kojeg čine dva kraka gasovoda kojim će ruski gas biti isporučivan u Tursku, a preko nje i u Evropu. Oba kraka imaju kapacitet po 15,75 milijardi kubnih metara. Jedan krak će ruskim gasom opskrbljivati Tursku, a drugim će gas biti transportovan ka Evropi.


“Ovo je od ogromnog značaja za nas, za industriju, za napredak srpske privrede, ali i za stanovnike naše zemlje”, rekao je on.


On je kazao i da je Srbija ovim gasovodom obezbijedila energetsku stabilnost i bezbjednost, te da se gas preko tog gasovoda nabavlja po cijeni do 155 dolara, sa mnogo nižim troškovima transporta.


“Ovim gasom obezbjeđujemo energetsku sigurnost i dobijamo mogućnost da privučemo dodatne investitore”, rekao je i najavio da će gas biti doveden u još mnoge opštine.


On je objasnio da će preko gasovoda kroz Srbiju gas ići ka Mađarskoj i Bosni i Hercegovini, a da postoji mogućnost da ide i ka drugim zemljama u regionu.


Danas će u Srbiju kroz novi gasovod biti pušteno do šest miliona metara kubnih gasa.


Dužina magistralnog gasovoda u Srbiji je 403 kilometra od bugarske do mađarske granice. Prva dionica je od bugarske granice do Ćuprije, pa potom od Ćuprije do Dunava, zatim od Dunava do Zrenjanina, dok je četvrta dionica od Gospođinaca do Subotice.


(Anadolija/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još