OTVORENO PISMO VLASTI USK

Mustafa Ružnić tvrdi: Planirano hapšenje premijera USK i gradonačelnika Bihaća... Pozivamo Cikotića, Izetbegovića da...

Front31.12.20, 15:43h

Mustafa Ružnić tvrdi: Planirano hapšenje premijera USK i gradonačelnika Bihaća... Pozivamo Cikotića, Izetbegovića da...
Još jednom jasno i glasno potvrđujemo da je vlast Unsko- sanskog kantona dio ovog naroda i da predstavlja stav građana ovog dijela BiH i da nam opstanak na vlasti ne znači ništa ukoliko ne zastupamo interese naroda koji nam je povjerio da ih predstavljamo

 

Nakon posljednje odluke Vijeća ministara BiH da migranti koji borave u uništenom kampu "Lipa" ipak budu premješteni u bihaćku Biru, te dešavanja vezanih za kulminaciju migrantske krize u BiH i humanitarnu katastrofu koja je u toku, otvorenim pismom oglasili su se predstavnici vlasti USK. 

 

Sadržaj pisma potpisuje premijer USK Mustafa Ružnić, a prenosimo ga u cjelosti:

 

- Nakon što je Vijeće ministara BiH usvojilo zaključak kojim se od vlasti Unsko-sanskog kantona traži provođenje odluke o smještaju migranata u „Biru“ odnosno u grad Bihać, ali i operativnih saznanja da se u okviru provođenja takvog zaključka planira i hapšenje premijera Unsko-sanskog kantona sa saradnicima te gradonačelnika Bihaća kako bi se time otvorio put migrantima s "Lipe" u "Biru", upućujemo otvoreno pismo državnoj vlasti i javnosti Bosne i Hercegovine:

 

Još jednom jasno i glasno potvrđujemo da je vlast Unsko- sanskog kantona dio ovog naroda i da predstavlja stav građana ovog dijela BiH i da nam opstanak na vlasti ne znači ništa ukoliko ne zastupamo interese naroda koji nam je povjerio da ih predstavljamo.

 

Temelj svake države je pravda


Preko ovog kantona i leđa njegovih građana u protekle tri godine je prošlo preko 100.000 migranata. Dok su ovdašnja privreda i turizam, mir i sigurnost građana, nestajali pred očima države i svih nas, narod Unsko- sanskog kantona je položio sve ispite iz humanosti i niko nema pravo da mu stavlja etikete o nedostatku empatije, ksenofobiji i ostalim negativnostima koje se kroz medije stavljaju na račun svih nas.

 

Temelj svake države je pravda i koliko god nas boli teret nepravde koji nam je nametnut od strane države, mi koji obnašamo vlast na ovim prostorima nećemo biti pomagači te nepravde i nećemo stati protiv interesa i sigurnosti svoga naroda.

 

Pozivamo sve ostale predstavnike u vlasti iz USK, posebno gospodu Hamdiju Abdića, Huseina Rošića i Šemsudina Dedića da se i oni decidno izjasne, a djelima pokažu, da li su na strani Selme Cikotića ili onih među kojima žive i koji su ih birali da ih predstavljaju u državnoj vlasti.

 

Bihać i Krajina nisu „šačica ljudi koja se protivi odlukama državne vlasti“ već jednoglasan stav ovdašnjeg naroda koji očito ne dopire dovoljno daleko kao što je slučaj sa malim grupama pojedinaca koje se okupe oko drugih lokacija u BiH, pošalju poruku da ne žele migrante i ona biva odmah uslišana.

 

Hrabrost, humanost i patriotizam


Bihać i Krajina su prostor ove države koji se bezbroj puta proslavio upravo po hrabrosti, humanosti i patriotizmu i mi ćemo taj emanet u okvirima svojih nadležnosti sačuvati do kraja! Bez obzira na sve posljedice s kojima nam se prijeti sa svih strana jer, veća je čast nestati zbog pravde nego ostati kao sluga nepravde!

 

Mi smo posljedice svojih odluka spremni snositi, a neka to budu i svi ostali koji se u ovoj zemlji pitaju i snose pravnu i svaku drugu odgovornost za sigurnost njenih građana, dolazak i prolazak migranata i budućnost ove države.

 

Na kraju, pozivamo Selmu Cikotića, Bakira Izetbegovića, kao i gore navedene predstavnike u vlasti, da napokon dođu pred Biru i čuju mišljenje Bišćana, da uvaže stav onih koji najdirektnije snose posljedice trogodišnje tzv. migrantske krize, a posebno njihovih odluka i izjava koje vrijeđaju, bole i doslovno uništavaju ovaj dio države Bosne i Hercegovine – navodi se u otvorenom pismu vlasti USK državnoj vlasti i javnosti Bosne i Hercegovine.

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 77

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još