Nakon dorade u Tužilaštvu BiH

Sud BiH u cijelosti potvrdio optužnicu u predmetu 'Respiratori'

Front30.12.20, 15:20h

Sud BiH u cijelosti potvrdio optužnicu u predmetu 'Respiratori'
Nakon višemjesečne istrage Tužilaštvo BiH je optužnicu podiglo 4. decembra, a zatim je uputilo Sudu na potvrđivanje koje je bilo vratilo na doradu, ali na kraju ipak danas potvrdilo

 


Sud BiH u cijelosti je potvrdio optužnicu u aferi "Respiratori", a u kojoj su optuženi Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikret Hodžić, vlasnik „Srebrene maline“ i dopremijerka FBiH Jelka Milićević, potvrđeno je za Avaz iz Tužilaštva.

 

Sud BiH, podsjećamo, vratio je 21. decembra Tužilaštvu na doradu optužnicu kako bi se "popravili" određeni nedostaci a bilo je riječ o tački koja se odnosi na nabavku zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće, što je Tužilaštvo i uradilo i ispravilo nedostatke.

 

Nakon višemjesečne istrage Tužilaštvo BiH je optužnicu podiglo 4. decembra, a zatim je uputilo Sudu na potvrđivanje.

 

Ova četvorka je optužena za nabavku respiratora vrijednih 10,5 miliona KM i tu, za sada, Sud nije imao zamjerke.

 

Optuženima Novaliću, Solaku i Hodžić, kao i pravnoj osobi “F. H. Srebrena malina“ Srebrenica, kako je rečeno iz Tužilaštva BiH, stavlja se na teret da su počinili krivična djela Udruživanje radi činjena krivičnih djela među kojima su:

 

- Zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave, povreda obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje - istaknuto je iz Tužilaštva.

 

Milićević se stavlja na teret da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi.

 

Po optužnici, Novalić se tereti da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 55

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još