Posljednji brifing u Ženevi uoči Nove godine

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila na mogućnost izbijanja novih pandemija: 'Sigurno je da ova nije najveća'

Hronika29.12.20, 10:39h

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila na mogućnost izbijanja novih pandemija: 'Sigurno je da ova nije najveća'
Niko od nas ponaosob ne može sam okončati epidemiju, ali zajednički ćemo okončati ovu pandemiju, rekao je Ghebreyesus

 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da bi se svijet u budućnosti mogao suočiti sa još većom pandemijom od epidemije novog tipa koronavirusa (Kovid-19).

 

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus održao je posljednju konferenciju za štampu 2020. godine u Ženevi .

 

Ghebreyesus je rekao da je prošlo tačno godinu dana otkako je WHO saznala za slučajeve "upale pluća nepoznatog uzroka" u gradu putem biltena objavljenog u Wuhanu u Kini.

 

Ghebreyesus, je na kraju godine branio politiku organizacije u izbijanju Kovid-19.

 

"Radili smo s hiljadama sjajnih naučnika iz cijelog svijeta na izgradnji globalne solidarnosti. Svakodnevno učimo nešto novo. Ponekad dobro, ponekad izazovno, ponekad doslovno iznenađujuće, ali svi korisni", rekao je Ghebreyesus.

 

"Niko od nas ponaosob ne može sam okončati epidemiju, ali zajednički ćemo okončati ovu pandemiju", rekao je Ghebreyesus.

 

Odgovarajući na pitanja na konferenciji za novinare, direktor SZO-a za vanredne situacije Mike Ryan naglasio je da je današnji svijet u poodmakloj fazi u vezi vakcina.

 

Izjavljujući da je epidemija Kovid-19 bila ozbiljna i brzo se širila na globalnom nivou, Ryan je rekao: "Sigurno je da ova epidemija nije najveća."

 

Ističući da su stope smrtnosti u epidemiji niske u odnosu na druge bolesti koje se javljaju, uzimajući u obzir broj slučajeva Kovid-19, Ryan je kazao da se ovo upozorenje mora uzeti veoma ozbiljno. Moramo se pripremiti za epidemiju koja bi u budućnosti moglo biti mnogo teža."

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!