PRIJE SKORO DVIJE HILJADE GODINA

U zatrpanoj Pompeji otkriven 'Fast food': Stari Rimljani znali su za 'brzu hranu', u loncima ostale kosti, meso, grah...

Nedjeljni magazin27.12.20, 10:52h

U zatrpanoj Pompeji otkriven 'Fast food': Stari Rimljani znali su za 'brzu hranu', u loncima ostale kosti, meso, grah...
Najdragocjenije što su znanstvenici našli su reljefi u stolu s crtežima hrane koji bi mogli pružiti dragocjene informacije o gastronomskim navikama u Pompeji u vrijeme erupcije Vezuva 79. godine nove ere

 

 


U ostacima antičkog grada Pompeje je otkriven "termopolijum" vrsta ulične radnje "brze hrane" u starom Rimu, ukrašen raznobojnim motivima i u izuzetnom stanju očuvanosti, objavilo je u subotu rukovodstvo tog arheološkog nalazišta na obroncima vulkana Vezuva, čiji ga je pepeo zatrpao prije skoro dvije tisuće godina, prenose inozemni mediji.

 

Tezga radnje, netaknuta pod vulkanskim pepelom, djelimice je iskopana 2019. godine, ali rad je produžen kako bi se što bolje očuvalo cio objekt na uglu dviju ulica u trgovačkoj gradskoj četvrti Pompeje.


Pored već poznate freske koja predstavlja Nereidu (morsku nimfu) na konju, arheolozi su našli, obojene u jarke boje, i slike životinja i živine, a naročito pataka koje su jele uz vino ili vruće napitke.


Najdragocjenije što su znanstvenici našli su reljefi u stolu s crtežima hrane koji bi mogli pružiti dragocjene informacije o gastronomskim navikama u Pompeji u vrijeme erupcije Vezuva 79. godine nove ere.


U loncima od terakote nađene su dijelovi patke, kosti svinja i koza, ribe i puževi. Nekoliko sastojaka je kuvano zajedno, slično španjolskom jelu "paelja".


Na dnu jedne tegle nađen je istucani grah, korišten za izmjenu ukusa vina.


"Pored toga što svjedoče o svakodnevnom životu u Pompeji, mogućnosti za analizu ovog termopolijuma su izuzetne, jer je prvi put otkriveno sve što se nalazilo na nekom mjestu", rekao je u priopćenju Massimo Osanna, generalni direktor Arheološkog parka u Pompejima.


U blizini su nađene amfore, cisterna i česma, kao i ljudske kosti, među kojima jednog muškarca u pedesetim godinama u blizini dječijeg krevetića.


"Termopolijum" od grčkog "termos" što znači vruće i "poleo" što znači prodaja, bio je veoma popularan u rimskom svijetu. Pompeja je imala čak 80 takvih "fast foodova".


Pompeja, sahranjena erupcijom Vezuva 79. godine nove ere, sa skoro četiri milijuna posjetilaca 2019. godine, drugo je najposjećenije mjesto u Italiji, poslije  Koloseuma u ​​Rimu. Arheolozi su iskopali samo trećinu tog gradskog lokaliteta koji se zasad proteže na 44 hektara, nedaleko od Napulja.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!