Neobična građevina na bh. planini

Bivak na Visočici uvršten u deset najljepših udaljenih objekata na svijetu

Lifestyle26.12.20, 16:33h

Bivak na Visočici uvršten u deset najljepših udaljenih objekata na svijetu
Važno je naglasiti da je projekt izgradnje jednog ovakvog objekta kolektivna zasluga Planinarskog društva Željezničar, čiji su članovi učestvovali u prebacivanju materijala i gradnji objekta na ovoj teže pristupačnoj lokaciji

 

Bivak “Zoran Šimić”, koji je 2019. izgrađen na planini Visočici, uvršten je u prestižnu listu najljepših arhitektonskih ostvarenja na svijetu u kategoriji malih udaljenih objekata, piše Akta.ba.

 

Riječ je o izboru koji je sačinio arhitektonski časopis DesignBoom.

 

Ovo je veliko priznanje za atelje Filter Arhitektura, kojeg predvodi Kenan Vatrenjak, koji je ujedno i glavni projektant bivaka.

 

“Smješten na zabačenoj planini Visočica, ova mala građevina služi kao sklonište za planinare i omogućava impresivan pogled na krajolik. To je prvi objekt ovog tipa na planini koja je odnedavno postala pristupačnija i zbog razvoja putne infrastrukture”, piše DesignBoom.

 

Bivak Zoran Šimić, koji potpisuje Filter arhitektura, smješten je na rubu kanjona Rakitnice koji se proteže Visočice i Bjelašnice.

 

“Ovo je jedna od rijetkih lokacija na kojima planinarska staza siječe kanjon, povezujući obje planine i otvarajući pogled nad prostranim krajolikom koji oduzima dah. Projekt je zamišljen kako bi posjetiteljima omogućio taj pogled i naglasio iskustvo boravka na tom mjestu”, stoji u obrazloženju na stranici DesignBoom.

 

Važno je naglasiti da je projekt izgradnje jednog ovakvog objekta kolektivna zasluga Planinarskog društva Željezničar, čiji su članovi učestvovali u prebacivanju materijala i gradnji objekta na ovoj teže pristupačnoj lokaciji.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!