u ponedjeljak moguć najgori dan u BiH

Pali se narandžasti meteoalarm, posebno u Sarajevu: Olujni vjetar bit će toliko jak da je najsigurnije skloniti se...

Hronika27.12.20, 18:34h

Pali se narandžasti meteoalarm, posebno u Sarajevu: Olujni vjetar bit će toliko jak da je najsigurnije skloniti se...
Udari južnog vjetra koje prognozni modeli simuliraju već danima za početak sedmice su zaista impresivni, i ne tako često viđeni na prostoru Bosne i Hercegovine

 

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine izdao je za ponedjeljak narandžasto upozorenje za veći dio BiH zbog olujnih udara juga.


Kako se navodi u saopćenju Zavoda, olujni udari juga očekuju se u većem dijelu BiH u ponedjeljak od 12 do 24 sata. Očekuju se udari juga između 60 i 80 km/h, lokalno oko/iznad 90 km/h.

 

Razlog jakom, na udare često olujnom i orkanskom južnom vjetru tokom većeg dijela ponedjeljka bit će duboka ciklona sa zapada kontinenta nad Velikom Britanijom, produbljena sve do zapadnih obala Mediterana i snažna anticiklona sa istoka kontinenta nad Rusijom, pri čemu će se naša zemlja naći na razgraničenju ova dva sistema u kojima su izobare, odnosno područja koja imaju isti zračni pritisak, prilično zgusnute, a u jednom trenutku između sjevera i juga Bosne i Hercegovine razlika će iznositi čak 15 hPa! - pojašnjava Nedim Sladić.

 

Primjera radi, ICON model za Sarajevo ima najjače udare koji dostižu brzinu i do 110 km/h, ECMWF do blizu 100, dok je GFS tek malo “blaži” - do 80 km/h. Slična situacija je i u ostatku države, pa će rijetko ko ostati pošteđen dosta izražene južine. U Hercegovini i zapadnim područjima Bosne s južinom ide i nova obilnija kiša, naročito u noćnim satima ponedjeljka i na prelazu s ponedjeljka na utorak.


Kada se izvuče sredina sva tri spomenuta proračuna, tu smo negdje sa najjačim udarima na oko 95 km/h. Najgore od vjetra očekuje se od poslijepodnevnih sati ponedjeljka do prvih sati utorka.

 

olujni-vjetar


Nažalost, s ovakvim udarima vjetra neminovno može biti velike materijalne štete, poteškoća u cestovnom i aviosaobraćaju, kao i počupanih dalekovoda, savijenih reklamnih ploča (ne zaboravimo da je jugo u Sarajevu početkom decembra 2010. godine imalo udare do 100 km/h uspjelo podići čitav kiosk u zrak), kao i poteškoća u telekomunikacijskom saobraćaju. Suvišno je govoriti o polomljenim granama i počupanim stablima iz korijenja, budući da smo i na manjim brzinama imali slične scenarije. Stoga, sklonite limene ljubimce u ponedjeljak na sigurno.


Sa balkona ne bi bilo zgoreg unijeti cvijeće ili bilo kakve saksije budući da ovakvi udari vjetra će prevrtati manje predmete. Impresivno, no i prilično opasno. Entitetski zavodi, FHMZ i RHMZ, će svakako dati određena upozorenja na vremenske nepogode i jedino na osnovu njihovih upozorenja trebamo pravovremeno postupati - poručuje Sladić.


U prilogu ICON sinoptika na stupcu 1000-500 hPa i vidljive vrlo, vrlo zgusnute izobare koje nam uzrokuju ovakav vjetar; ECMWF sa ensemble rješenjem za udare vjetra u Sarajevu tokom ponedjeljka u večernjim satima.

 

sinoptika-28-12

 

(Face.ba/DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još