Maćehinski odnos

SDPBiH: Nedopustiva indolentnost entitetskih i državnih vlasti i potpuno odsustvo osjećaja odgovornosti

Front25.12.20, 14:35h

SDPBiH: Nedopustiva indolentnost entitetskih i državnih vlasti i potpuno odsustvo osjećaja odgovornosti
Umjesto prepucavanja i prebacivanja lopte sa jednih na druge, pozivamo vladajuću većinu SDA-DF-SNSD-HDZ da konačno shvate da medijskim natpisima i svaljivanjem odgovornosti jednih na druge neće riješiti problem, poručuju iz SDP-a

 

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine traži od institucija vlasti na svim razinama da se konačno uključe u rješavanje problema migrantske krize, posebno na području Unsko-sanskog kantona, saopćila je ta stranka.

 

- Nedopustiva je indolentnost entitetskih i državnih vlasti. Potpuno odsustvo osjećaja odgovornosti za sudbine ne samo migranata, nego i stanovništva Unsko-sanskog kantona koji je u potpunosti prepušten sam sebi, predstavlja sramotu državne i entitetske vlade. Nažalost, možemo zaključiti da se radi samo o nastavku politike zanemarivanja i ignorisanja problema rubnih dijelova države od predstavnika vladajućih elita. Umjesto prepucavanja i prebacivanja lopte sa jednih na druge, pozivamo vladajuću većinu SDA-DF-SNSD-HDZ da konačno shvate da medijskim natpisima i svaljivanjem odgovornosti jednih na druge neće riješiti problem - citat je iz saopćenja.

 

SDP dalje ističe da su navedene četiri stranke zajedno imenovale Vijeće ministara BiH i uspostavile koaliciju, pa su zajedno i odgovorne za njeno funkcionisanje, odnosno nerad. Jalovost Vijeća ministara BiH i potpuna inertnost kad je riječ o migrantskoj krizi, ali i krizi uzrokovanoj pandemijom, pokazuje da Bosna i Hercegovina ima vlast koja je najveća opasnost po zdravlje i sigurnost stanovništva.

 

Ta stranka poziva Ministarstvo odbrane BiH da u Unsko-sanski kanton hitno pošalje Oružane snage Bosne i Hercegovine kako bi doprinijeli stabilizaciji sigurnosne situacije i pomogli lokalnim vlastima u projektima uspostave infrastrukture.

 

Od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine očekuje da konačno počne realizirati plan za upravljanje migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu, koji je prije nekoliko mjeseci pompezno objavljen kao spasonosno rješenje.

 

Od Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH SDP očekuje, prema saopćenju, opsežnu finansijsku i infrastrukturnu pomoć Unsko-sanskom kantonu za borbu sa krizom koja traje.

 

- Konačno je vrijeme da se prema Unsko-sanskom kantonu entitetska i državna vlast prestane odnositi maćehinski i da se po prvi put od početka krize postavi domaćinski i odgovorno - naglašava SDP u saopćenju.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još