Broj oporavljenih veći od broja zaraženih

Beganović o epidemiji u Kantonu Sarajevo: Nastavljen je pozitivan trend

Hronika25.12.20, 13:42h

Beganović o epidemiji u Kantonu Sarajevo: Nastavljen je pozitivan trend
Beganović je potcrtao kako je na današnji dan, prije mjesec dana u Kantonu Sarajevo prijavljen 321 novozaraženi, što je u poređenju sa brojem oboljelih danas, značajno manje

 

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Kemal Beganović kazao je na današnjoj redovnoj konferenciji za medije, kako su u protekla 24 sata obrađena 602 testa, čiji su uzorci su prikupljeni u periodu od 21. do 24. decembra ove godine.

 

"Pozitivnih testova bilo je 104. U isto vrijeme, 181 pacijent se oporavio od koronavirusa, što i dalje jasno ukazuje na činjenicu kako je broj oporavljenih veći od broja zaraženih, čime je kao i u posljednjih mjesec dana nastavljen ovaj pozitivan trend. Nažalost, četiri osobe su preminule u posljednja 24 sata”, naglasio je Beganović.

 

Do danas su ukupno prijavljena 363 smrtna slučaja od Covid-oboljenja, odnosno infekcije koronavirusom. Naveo je da se na bolničkom liječenju nalazi 198 osoba, od toga na KCUS-u 140, a u Općoj bolnici “Prof.dr. Abdulah Nakaš” 58 pacijenata.

 

"Na respiratorima u KCUS-u je sedam pacijenata, a na neinvazivnoj ventilaciji njih 17. Otpušteno je 26 pacijenta sa ovog bolničkog liječenja”, rekao je.

 

Što se tiče kumulativnih podataka, od 30. januara do 24. decembra ove godine ukupno je PCR metodom potvrđeno 23.717 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih se njih 21.759 oporavilo od zaraznog oboljenja Covid-19.

 

U periodu od 11. do 25. decembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo je 1.745 samoizolacija.

 

Ovom prilikom, Beganović je potcrtao kako je na današnji dan, prije mjesec dana u Kantonu Sarajevo prijavljen 321 novozaraženi, što je u poređenju sa brojem oboljelih danas, značajno manje.

 

Također je poručio kako je prije mjesec dana na bolničkom liječenju bilo 339 pacijenata naspram današnjih 198, te da je broj aktivnih slučajeva u KS bio 4.530, dok ih je danas aktivno 1.595.

 

"Svi brojevi u posljednjih mjesec dana pokazuju kako se epidemija kreće u pozitivnom smjeru, ali bez obzira i dalje je neophodno da se svi građani pridržavaju donesenih mjera. U slučaju pojave simptoma trebaju se javiti svom porodičnom ljekaru ili preko online aplikacije koja se nalazi na web stranici Zavoda za javno zdravstvo“, naglasio je Beganović.

 

Preporuke i smjernice u okviru ponašanja za vrijeme pandemije možete naći na web stranici http://www.zzjzks.ba

 

S obzirom da je danas blagdan, Beganović je svim građanima katoličke vjeroispovijesti koje slave Božić, uputio čestitke.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!