STIGAO GLAS IZ NOVOG SADA

'E moj, Đuro, nisu ovo 90-te': Magazinoviću se javio 'novi vlasnik' bh. umjetnine u Srbiji pa mu čudno pitanje postavio...

Front22.12.20, 19:54h

'E moj, Đuro, nisu ovo 90-te': Magazinoviću se javio 'novi vlasnik' bh. umjetnine u Srbiji pa mu čudno pitanje postavio...
Radi se o djelu "Magdalena" koje je prema podacima Centra protiv krijumčarenja umjetninama iz BiH, u vlasništvu Damirke i Envera Mulabdića, državljana BiH, a proglašeno Nacionalnim spomenikom BiH

 

 

Nakon što je poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović pokrenuo inicijativu za vraćanje bh. umjetnina koje su nestale iz naše zemlje te se tim povodom obratio i nadležnim institucijama Srbije, otišao je u posjetu Beogradu i Novom Sadu.


Naime, u Novom Sadu se nalazi i "novi vlasnik" jedne od nestalih slika iz BiH, koji mu se javio, a Magazinović je to objavio na društvenim mrežama.


- Javio mi se Đuro Popović iz Novog Sada da traži izvinjenje i pita je li mrzim srpski narod zato što tražim da se vrati bh. nacionalni spomenik. Slika je kod njega. Đuro misli da su ovo 90-te kad je 'nabavljao' slike i da ga se neko boji. E moj Djuro... Pozdrav iz Novog Sada - napisao je Magazinović na Twitteru.

 


Radi se o djelu "Magdalena" koje je prema podacima Centra protiv krijumčarenja umjetninama iz BiH, u vlasništvu Damirke i Envera Mulabdića, državljana BiH, a proglašeno Nacionalnim spomenikom BiH. Zbog krađe su podnesene prijave nadležnim agencijama u BiH, te se ovo djelo nalazi i u Bazi nestalih umjetnina.  


Inače, Magazinović je prije nekoliko dana uputio pismo institucijama Srbije u vezi ovog umjetničkog djela, naglašavajući da ono ima status nacionalnog spomenika BiH, a da se trenutno nalazi u Srbiji i da je u međuvremenu proglašeno nacionalnim blagom Srbije.


U svom pismu je istakao kako je za ovim djelom raspisana i Interpolova potjernica, prije dvije godine.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 43

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još