Oprez nakon neugodnog otkrića

Širom svijeta obustava letova iz Britanije, EU traži koordinisanu akciju: Širenje novog soja virusa je 'van kontrole'

Hronika21.12.20, 21:11h

Širom svijeta obustava letova iz Britanije, EU traži koordinisanu akciju: Širenje novog soja virusa je 'van kontrole'
Poljska, koja takođe poput Indije ima veliku populaciju dijaspore u Britaniji, takođe je zabranila letove iz Velike Britanije od ponoći. Njemačka je produžila ovu mjeru do 31. decembra

 

Zemlje širom svijeta počele su da zabranjuju dolazak letova i putnika iz Velike Britanije nakon što je London priznao da je širenje novog zaraznijeg soja korona virusa „van kontrole“, prenosi AFP.

 

Istovremeno, članice Evropske Unije (EU) traže od Evropske komisije (EK) da hitno utvrdi smjernice u cilju koordinisanog pristupa ograničenjima putovanja iz Velike Britanije, javlja Reuters.

 

Članice evropske 27-orke su usvojile različite mjere: od odluke Belgije da zabrani putnički saobraćaj na 24 časa preko produženja te mjere u Holadniji do 1. januara do onemogućavanja ulaska teretnih kamiona u Francusku.

 

Poljska, koja takođe poput Indije ima veliku populaciju dijaspore u Britaniji, takođe je zabranila letove iz Velike Britanije od ponoći. Njemačka je produžila ovu mjeru do 31. decembra, a vlada razmatra da je produži i u januaru.

 

I susjedna Republika Irska, koja dijeli granicu sa Velikom Britanijom dugu 499 kilometara, zabranila je letove na 48 časova, kao i Italija. Vlada u Rimu je naložila testiranje svih građana koji su nedavno bili u Velikoj Britaniji. Novi tip virusa je pronađen kod jedne osobe koja se nedavno vratila iz Velike Britanije.

 

Predstavnici EU su na video konferenciji u ponedeljak takođe naglasili važnost očuvanja otvorenih granica unutar Šengen zone, tačnije 26 članica.

 

"Još jedno važno pitanje za države članice je repatrijacija državljana i građana sa trajnim boravkom koji žele da se vrate iz Velike Britanije," rekao je jedan diplomata za Reuters.

 

Širom svijeta zabrane letova iz Velike Britanije

 

Putnici koji su nedavno stigli u Švajcarsku iz Velike Britanije i Švajcarske moraju da provedu 10 dana u karantinu, saopštile su tamošnje vlasti.

 

Indija je obustavila sve letove iz Ujedinjenog Kraljevstva od ponoći do 31. decembra, a svi putnici u tranzitu koji dolaze iz Velike Britanije će biti testirani.

 

Rusija je na nedjelju dana obustavila letove iz Britanije.
 

Argentina i Čile zbog korone obustavljaju letove iz Velike Britanije.

 

Hong Kong, nekadašnja britanska kolonija, obustavlja letove iz Britanije a karantin za putnike koji su stigli u posljednje dvije nedjelje se produžava.

 

SAD su saopštile da će možda zabraniti letove iz Velike Britanije, izjavio je pomoćnik ministra zdravlja Brett Giroir, ali da ta odluka još nije donesena.

 

"Mislim da je sve moguće. Jednostavno treba staviti sve činjenice na sto, voditi otvorenu naučnu raspravu i dati najbolju preporuku," rekao je Điro za CNN.

 

"Virus je identifikovan u septembru. Dakle, bilo je dosta putovanja u oba smjera. Generalno, tipični testovi koje radimo za otkrivanje virusa, osim vrlo specifične, ne bi pokazali ovu varijantu", istakao je američki zvaničnik.

 

"Moguće je da je stigao u SAD a da ga još nismo otkrili," dodao je Điro.

 

U međuvremenu, susjedna Kanada je obustavila saobraćaj iz Velike Britanije.

 

London: Blisko sarađujemo sa drugim zemljama

 

Britanija blisko sarađuje sa drugim zemljama kako bi umanjila poremećaje u saobraćaju, rekao je u ponedjeljak portparol premijera Borisa Johnsona, prenosi Reuters.

 

Na pitanje da li je zabrana koju je uvela Francuska djelimično motivisana zastojem u pregovorima EU i Velike Britanije o trgovinskom sporazumu nakon Brexita, portparol Vlade u Londonu je odgovorio da "kao što je to bio slučaj tokom pandemije, širom svijeta su nametnuta različita ograničenja za putovanje."

 

(slobodnaevropa.org, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!