Cijepljenje može da počne u roku od sedam dana

Evropska agencija za lijekove odobrila prvu vakcinu protiv covida-19 u EU: 'Ovo je historijski uspjeh nauke'

Hronika21.12.20, 15:42h

Evropska agencija za lijekove odobrila prvu vakcinu protiv covida-19 u EU: 'Ovo je historijski uspjeh nauke'
Nakon Pfizerove i BioNTechove vakcine, sljedeće koje je na redu je ono koje razvija Moderna. EMA je najavila da će o odobrenju tog cjepiva odlučivati 6. januara

 

 

Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je danas prvu vakcinu protiv covida-19 u Evropskoj uniji, koje su proizveli američka tvrtka Pfizer i njemačka BioNTech, što znači da će Evropa moći početi s vakcinacijom u roku od sedam dana.

 

Radi o uvjetnom odobrenju, što znači da je vakcina odobrena za osobe starije od 16 godina u svih 27 zemalja članica EU.

 

EMA će, očekuje se, obavezati Pfizer na daljnja istraživanja vakcine i praćenje situacije s cijepljenjem na području Evropske unije

 

Upravo se održava press konferencija Evropske agencije za lijekove, na kojoj bi informacija o odobrenju cjepiva trebala biti potvrđena, a očekuje se i više informacija o samim uvjetima pod kojima je cjepivo odobreno.

 

"Prvi prioritet je sigurnost vakcine, vođeni smo snagom znanstvenih dokaza i ničim drugim"

 

"Ovo je historijski uspjeh nauke. Za manje od godinu dana razvili smo i odobrili vakcinu protiv nove bolesti", rečeno je na press konferenciji.

 

"Osiguravanje sigurnosti vakcine bio je naš prvi prioritet. Ovu vakcinu primit će milioni ljudi širom Evropske unije i upravo zato je sigurnost vakcine toliko važna. Mi EMA-i vođeni smo snagom znanstvenih dokaza i ničim drugim. Kliničko ispitivanje provedeno je na više od 40 hiljada ljudi. No, istraživanja ne staju tu, tražit ćemo i dodatne podatke i istraživanja.", rečeno je na press konferenciji EMA-e.


"Nema dokaza da vakcina neće djelovati protiv novih sojeva korone"

 

"Dugujemo građanima transparentnost tako da se mogu odlučiti na primanje cjepiva na temelju konkretnih podataka", rečeno je.

 

"Ovo još uvijek nije trenutak preokreta u pandemiji, trebat će vremena da se većina građana EU zaštiti od zaraze koronavirusom. Sad znamo puno više o virusu nego prije 9 mjeseci, čak i više nego prije tri mjeseca, ali zasad nema dokaza da cjepivo neće djelovati protiv novih sojeva koronavirusa. No, i dalje treba držati distancu prati ruke i nositi maske, cjepivo nije 'srebrni metak' koji će odjednom riješiti problem pandemije", rečeno je.

 

Nakon Pfizerove i BioNTechove vakcine, sljedeće koje je na redu je ono koje razvija Moderna. EMA je najavila da će o odobrenju tog cjepiva odlučivati 6. januara.

 

Čeka se još konačna odluka Evropske komisije

 

Poljski RMF FM objavio je kako će konačnu odluku o korištenju Pfizerove vakcine na području Evropske unije donijeti Evropska komisija. Ta odluka očekuje se večeras ili najkasnije sutra ujutro. Očekuje se da će Evropska komisija donijeti odluku u skladu s preporukama EMA-e.


HDZ-ova eurozastupnica: Prve doze cjepiva stižu u Hrvatsku u subotu

 

Odmah nakon odluke EMA-e o odobrenju Pfizerove vakcine na Twitteru se oglasila hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu, HDZ-ova Sunčana Glavak.

 

"Upravo je odobreno prvo cjepivo protiv covida-19. Prve doze cjepiva u stižu u subotu, a cijepljenje u državama članicama započinje 27., 28. i 29.12", napisala je Glavak.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!