BH. INFEKTOLOG O NOVOM SOJU

Dr. Nakaš: Sve će biti uredu, samo nastavimo sa ovim mjerama... Još tokom ljeta smo primijetili brži prijenos virusa

Hronika21.12.20, 13:55h

Dr. Nakaš: Sve će biti uredu, samo nastavimo sa ovim mjerama... Još tokom ljeta smo primijetili brži prijenos virusa
Preduzete mjere u tom periodu dale su rezultate, u smislu smanjenja broja novozaraženih. Stoga je bitno da i sada nastavimo sa ozbiljnim pridržavanjima preventivnih mjera - ističe dr. Bakir Nakaš

 

 


Infektolog Bakir Nakaš kaže da su se, od početka pandemije korona virusne infekcije, pojavljivale razne informacije o mogućim mutacijama virusa i njegovim novim sojevima.


- Jedna u nizu tih informacija je i ta iz Velike Britanije u kojoj se navodi da je soj dosta zarazniji i da se lakše prenosi i brže širi među stanovništvom. Za potvrdu postojanja novih sojeva potrebna je verifikacija naučne zajednice, a dotad, bitno je pridržavanje već ustaljenih epidemioloških mjera za sprječavanja širenja infekcije - naglasio je u izjavi za Fenu dr. Nakaš.
 

Kako podsjeća, tokom ljeta u Bosni i Hercegovini zabilježen je nagli porast broja novozaraženih, koji je sve iznenadio.


- Zaključili smo da je, u tom periodu, virus pokazivao znakove povećane zaraznosti i bržeg prijenosa. Preduzete mjere u tom periodu dale su rezultate, u smislu smanjenja broja novozaraženih. Stoga je bitno da i sada nastavimo sa ozbiljnim pridržavanjima preventivnih mjera, koje nam mogu osigurati da eventualna pojava tog zaraznijeg soja u Bosni i Hercegovini može biti prevenirana našim odgovornim ponašanjem - naglasio je dr. Nakaš.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još