Da li dnevni red ima karakter hitnosti ili ne

Buran početak u Skupštini KS: Okerića pozvali da se udalji sa sjednice

Front17.12.20, 12:02h

Buran početak u Skupštini KS: Okerića pozvali da se udalji sa sjednice
Elmedin Konaković kazao je predsjedavajućem kako ima mogućnost da "kada jedna grupa zastupnika pokušava odugovlačiti i zlouptrebljavati Poslovnik, ima pravo da im to ne dozvoli"

 

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo više od 45 minuta su raspravljali o tome da li dnevni red ima karakter hitnosti ili ne. Klub SDA najavio je da će pokrenuti za pravnim rješenjima, a zastupnik Haris Zahiragić pozvao je Okerića da se sam sankcioniše i udalji sa sjednice, a predsjedavanje preuzme neko drugi.

 

Za dnevni red predložen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopuna Zakona za izbro predsjedavajućih i zamjenika radnih tijela Skupštine KS i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo, po hitnom postupku. Ovim izmjenama Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture će se spojtiti u jedno, a Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade će se razdvojiti na dva - Ministarstvo za predškolsko, školsko i srednje obrazovanje i Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade.

 

Uslijedila je burna rasprava u kojoj su najglasniji bili zastupnici iz Kluba SDA optužujući Okerića da ne želi da im obrazloži karakter hitnosti i za kršenje poslovnika.

 

"Nije dobro da krenete u rad kršeći poslovnik jer ćemo napraviti pravni haos u kojem će SDA odmah krenuti s apelacijama", upozorio je Mirza Čelik.

 

Zastupnik Mahir Dević kazao je kako se Okerić u preambuli poziva na sjednicu pozvao na članove 65 i 71 Poslovnika u kojima je jasno obrazloženo šta ima karakter hitnosti, a da predloženi dnevni red nije hitnog karaktera.

 

"Razumijem da radite po nalogu vašeg mentora, ali smatramo da ste dovoljno odgovorni da poštujete Poslovnik Skupštine, a ne danas uvodite u pravnu nesigurnost koja će poslije trajati jako dugo. Pozivamo da se vratite u okvire Poslovnika", kazao je Dević.

 

Novi zastupnik Haris Zahiragić kazao je kako je razočaran jer je mislio kako je riječ o odgovornoj skupštinskoj većini. Citirao je odredbe poslovnika koje tretiraju dio o pozivanju na odgovornost zastupnika koji krše zastupnik.

 

"Sada ja pitam kako da sami sebe sankcionišete? Predlažem da sami sebe upozorite jer već pola sata ignorišete naše intervencije, udaljite se i da neko od zamjenika preuzme predsjedavanje sjednicom", rekao je Zahiragić.

 

Elmedin Konaković kazao je predsjedavajućem kako ima mogućnost da "kada jedna grupa zastupnika pokušava odugovlačiti i zlouptrebljavati Poslovnik, ima pravo da im to ne dozvoli".

 

Okerić je citirao član Poslovnika prema kojem odluku o karakteru hitnosti utvrđuje Kolegij Skupštine KS, dok Elvis Vreto rekao da kolege iz SDA nisu prisustvovale sjednici Kolegija gdje su sve što su naveli mogli predložiti.

 

Zastupnici nove većine kazali su da je u doba pandemije sve hitno i da je karakter svakog zasjedanja trebao biti hitnog karaktera.

 

Okerić je prekinuo raspravu procijenjivši da je ovo ometanje Poslovnika i pozvao predlagača Elmedina Konakovića da predloži dnevni red.

 

Rasprava se nastavila, a optužbe su razmijenili Konaković i Dević. Konaković je optužio "SDA da želi kupiti vrijeme" s odlaganjem početka sjednice, dok je Dević kazao da "Konaković laže."

 

U toku je diskusija.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!