Šta kažu iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

Čiji je 'pečat' bio u Dodikovim rukama? Ikona nije bila proglašena nacionalnim blagom, niti u evidenciji BiH

Kultura17.12.20, 11:37h

Čiji je 'pečat' bio u Dodikovim rukama? Ikona nije bila proglašena nacionalnim blagom, niti u evidenciji BiH
Mirzah Fočo iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH za naš portal kaže da još uvijek nisu dobili zvaničnu informaciju od Ministarstva vanjskih poslova BiH o tom slučaju, te da će pokrenuti proceduru ekspertize kada dobiju zvaničnu obavijest

 

Nakon što se jučer pojavila informacije da Ambasada Ukrajine u BiH traži informacije o nestaloj pozlaćenoj ikoni iz Luganska (Ukrajina) staroj 300 godina, koja je bila u posjedu Milorada Dodika prije nego je darovao ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, vijest je odjeknula cijelim regionom.

 

Odakle je ikona i ko su bili prethodni vlasnici?

 

Mirzah Fočo iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH za portal Oslobođenja kaže da još uvijek nisu dobili zvaničnu informaciju od Ministarstva vanjskih poslova BiH o tom slučaju.

 

-Kada dobijemo, pokrenućemo proceduru ekspertize, koja uključuje i ispitivanje porijekla, odnosno odakle je ikona i ko su bili prethodni vlasnici, u skladu sa zakonima i propisima, na osnovu fotografija koje bi trebale postojati za svaku takvu umjetninu. Ta ikona nije bila proglašena nacionalnim blagom BiH, tako da je mi nemamo u evidenciji Komisije, kazao je za Oslobođenje Mirzah Fočo.

 

Ukrajinci u pismu navode i da se Lugansk privremeno nalazi pod okupacijom Ruske Federacije, a nepružanje informacije o ikoni koja je ukrajinska kulturna baština značila bi podršku agresivne politike i vojnih akcija Ruske Federacije protiv Ukrajine što je već rezultiralo smrću mnogih hiljada ukrajinskih građana.

 

-Smatramo da je nepružanje javnog, neodgodivog i nedvojbenog opovrgavanja najvišeg rukovodstva BiH informacije, a koja povezuje s navedenim darom, posjedovanjem ili prijenosom na bilo koji način kulturnih, povijesnih ili vjerskih vrijednosnih predmeta porijeklom s teritorije Ukrajine, navodi se u pismu.

 

Na poleđini ikone utisnut je i pečat kao dokaz da se radi o originalnom primjerku, no nije upitna orginalnost ikone već njeno porijeklo.

 

Afera "Ikona" tek treba da se istraži

 

Prema riječima ministrice Bisere Turković normalan slijed stvari je da se traži kako je došlo do toga.

 

-Mi imamo nadležne institucije, dakle Tužilaštvo BiH koje na osnovu ove note ima ozbiljnu osnovu da izvrši uvid kako je došlo do posjedovanja otuđene ukrajinske imovine koja je i nestala, kazala je šefica bh. diplomatije.

 

Oni pitaju na koji način je došla u Bosnu i Hercegovinu, te se pozivaju na međunarodno pravo. Traže podatke kao je došla u Bosnu, kako se našla u rukama naših predstavnika, te kako da je proslijeđena dalje. Oštro traže da se daju pojašnjenja, kaže Turković.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 74

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još