Kakva blamaža

Vjekoslav Mandić je 'prespavao': Evo zašto nije predviđen novac za vakcine!

Front17.12.20, 10:14h

Vjekoslav Mandić je 'prespavao': Evo zašto nije predviđen novac za vakcine!
Ministarstvo civilnih poslova BiH zatražilo je od Ministarstva zdravstva FBiH uplatu preostalog novca da se krene u nabavku. Rok je bio do prekjučer

 

Nova blamaža institucija, ovog puta uglavnom Ministarstva zdravstva FBiH, koja bi mogla koštati i živote građana jeste nabavka vakcina za koronavirus.

 

Naime, Ministarstvo zdravstva FBiH na čelu sa ministrom Vjekoslavom Mandićem (HDZ) obavijestilo je prije nekoliko dana Ministarstvo civilnih poslova BiH da nema novca za kupovinu vakcine za koronavirus.

 

Kako bi BiH učestvovala u COVAX mehanizmu za globalnu nabavku vakcine, potrebno je uplatiti novac. Federalno ministarstvo uplatilo je jedan dio, ali drugi dio u iznosu od oko 11,5 miliona KM nije.

 

Ministarstvo civilnih poslova BiH zatražilo je od Ministarstva zdravstva FBiH uplatu preostalog novca da se krene u nabavku. Rok je bio do prekjučer.

 

Mandić je kazao kako para nema u budžetu za ovu godinu i da on nije kriv jer su oni preduzeli sve aktivnosti pravovremeno.

 

Međutim, kako Raport saznaje, to nije baš tako.

 

Prema našim saznanjima, Mandić je dao instrukciju da se uplati samo 15 posto previđenog novca za vakcinu u ovoj godini, tvrdeći da nema potrebe izdvajati više novca jer vakcina neće biti gotova do iduće godine!?

 

To potvrđuje i odgovor koji je Jelka Milićević, ministrica finansija i Mandićeva strančka kolegica uputila Ministarstvu zdravstva.

 

milicevic-mandic-vakcine

 

(Raport.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još