Tegeltija o izboru privremene predsjednice

'Većinski dio VSTV-a, u namjeri da se otarasi svog predsjednika, učinio je nepopravljivu grešku'

Front16.12.20, 21:11h

'Većinski dio VSTV-a, u namjeri da se otarasi svog predsjednika, učinio je nepopravljivu grešku'
Kako sam prethodno najavljivao, ja sam sve uradio zakonito i ničim nisam dao doprinos blokadi VSTS-a, smatra Tegeltija

 

Milan Tegeltiija danas je službeno podnio ostavku na mjesto predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Danas je i članica VSTV-a Sanela Gorušanović-Butigan izabrana za privremenu predsjednicu ove institucije. Tim povodom se oglasio i Tegeltija.

 

Kaže da je zbog procjene da je došlo do kompromitacije VSTV-a kao institucije, predao pismenu ostavku na mjesto predsjednika i člana VSTV-a, prethodno, kako naglašava, “dajući VSTV-u priliku da kao tijelo samo odluči o trenutku podnošenja te ostavke, s obzirom na to da postoji osebujan zakonsko-proceduralni problem daljeg funkcionisanja VSTV-a u toj situaciji”.

 

“Kako sam prethodno najavljivao, ja sam sve uradio zakonito i ničim nisam dao doprinos blokadi VSTS-a.

 

Današnjom odlukom VSTS BIH o imenovanju člana VSTS koji će privremeno predstavljati VSTS, zakazivati sjednice, potpisivati akte (suštinski v.d. predsjednika VSTS) VSTS je samo pokazao da je kompromitacija potpuna i nepopravljiva.

 

Naime ovakvom odlukom, većinski dio VSTS-a, u namjeri da se što prije otarasi svog predsjednika, ne pitajući za cijenu, učinio je takvu nepopravljivu grešku koja u cijelosti onemogućava bilo kakav dalji rad VSTS-a, niti se ta greška može popraviti.

 

Naime, zakon o VSTS-u ne poznaje mogućnost imenovanja člana VSTS-a koji će predstavljati VSTS, zakazivati sjednice na kojima se donose odluke, potpisivati akte i slično, odnosno Zakon ni na koji način ne poznaje takvu mogućnost. To znači da je ovom odlukom VSTS izvršio ‘institucionalno samoubistvo’. Naime ova se greška ne može popraviti jer da bi se popravila potrebna je nova sjednica VSTS-a koju može zakazati samo predsjednik legalno izabran tajnim glasanjem svih članova VSTS”, kaže Tegeltija.

 

Bez zakonite sjednice, kako dodaje, nema niti jedne zakonite odluke VSTV-a. Tegeltija tvrdi da je suštinski VSTV ovom odlukom nepopravljivo blokirao svoj rad, odnosno sve odluke donesene na nezakonito sazvanoj sjednici neće moći biti zakonite.

 

“Sada je VSTS u situaciji da to ignoriše i da te odluke budu obarane po svim sudovima, uključujući i sud u Strasburu, ili da zahtijeva od zakonodavca hitnu izmjenu Zakona koji će deblokirati njegov rad. To je jedini preostali način za prevazilaženje ove situacije u ovim okolnostima.

 

Ističem da sam članovima VSTS-a prepustio odluku o načinu tehničke realizacije moje ostavke i u tom rješenju nisam učestvovao ni na koji način. Ja sam zakazao sjednicu, dao ostavku, predao je na protokol onda kada su rekli da žele, sve ostalo je bilo na članovima koji su tu odluku donijeli bez mog prisustva. Ovo je još jedan dokaz koliko je VSTS kompromitovana institucija te koliko je podlegla političkim agendama SDA, do mjere da ih ništa što se tiče institucije nije ticalo, nego isključivo eliminacija predsjednika VSTS-a što prije, čak i ako to znači donošenje apsolutno nezakonitih odluka i blokadu rada institucije”, naglašava Tegeltija.

 

(Raport.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 38

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još