Stupaju na dužnost 1. januara 2021.

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija: Vesna Stanković Ćosović predsjednica Vrhovnog suda FBiH

Front16.12.20, 16:29h

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija: Vesna Stanković Ćosović predsjednica Vrhovnog suda FBiH
Novoimenovana predsjednica Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine i glavni federalni tužilac Federalnog tužilaštva Federacije Bosne i Hercegovine stupaju na dužnost 1. januara 2021. godine a stručna saradnica će stupiti na dužnost 15. januara 2021. godine

 

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je tokom drugog dana sjednice, koja se održava 15. i 16. decembra 2020. godine u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

 

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su:

 

    Vesna Stanković Ćosović, na poziciju predsjednika Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine;
    Munib Halilović, na poziciju glavnog federalnog tužioca Federalnog tužilaštva Federacije Bosne i Hercegovine;
    Maja Buhovac, na poziciju stručnog saradnika u Općinski sud u Mostaru.

 

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla i profesionalne nepristranosti te iskustva na rukovodećim poslovima.

 

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

 

Novoimenovana predsjednica Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine i glavni federalni tužilac Federalnog tužilaštva Federacije Bosne i Hercegovine stupaju na dužnost 1. januara 2021. godine a stručna saradnica će stupiti na dužnost 15. januara 2021. godine.

 

Tokom sjednice izabrana je Milijana Bjelović za vršioca dužnosti predsjednika Kantonalnog suda u Goraždu, počev od 1. januara 2021. godine do izbora predsjednika ovog suda.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!