Japanci u ekstazi

Naučnici oduševljeni nakon što su otvorili svemirsku kapsulu: 'Počeo sam vrištati!'

Tehno15.12.20, 13:02h

Naučnici oduševljeni nakon što su otvorili svemirsku kapsulu: 'Počeo sam vrištati!'
'Mislim da sam najprije zanijemio, a potom sam počeo vrištati, zapravo se više ni ne sjećam'

Uzorci crne pješčane prašine koje je na asteroidu 162173 Ryugu, od Zemlje udaljenom oko 300 miliona kilometara prikupila japanska svemirska sonda Hayabusa 2, premašili su očekivanja japanskih naučnika, koji su, kako je rekao jedan od njih, ostali bez riječi nakon što su u ponedjeljak otvorili kapsulu.

 

Prikupljeni uzorci tla s asteroida vrhunac su šestogodišnje svemirske odiseje sonde Hayabuse 2, a u Japan su stigli prošli tjedan, no istraživači do početka ovog tjedna još uvijek nisu sa sigurnošću mogli potvrditi ima li ičega u kapsuli.

 

"Cilj nam je bio prikupiti 100 mg ili više uzoraka tla s asteroida i u tomu smo definitivno uspjeli", rekao je Hirotaka Sawada iz Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA), dodavši da je, ugledavši prvi put uzorke prašine jednostavno zanijemio od uzbuđenja.

 

"Mislim da sam najprije zanijemio, a potom sam počeo vrištati, zapravo se više ni ne sjećam", rekao je na konferenciji za novinare. "Bilo je stvarno drukčije od očekivanog, zapravo količina je bila prilično velika."

 

JAXA je objavila i fotografiju manje količine crne prašine u metalnoj kutiji, što je dokaz i prvi uvid u rezultate šestogodišnje svemirske misije bez presedana.

 

Dragocjena prašina pronađena je u vanjskoj ovojnici kapsule, rekli su dužnosnici agencije, a veće bi uzorke trebali ugledati čim otvore unutarnji dio spremnika, što je delikatan posao.

 

Znanstvenici vjeruju da bi uzorci mogli sadržavati organsku tvar koja je mogla pridonijeti razvoju života na Zemlji. Nadaju da će im ovi primjerci tla s asteroida omogućiti bolji uvid u kemijski sastav svemirskih tijela kakav je bio prije otprilike 4,5 milijarde godina, dok je Sunčev sustav još bio u nastanku.

 

"Apsolutno smo oduševljeni. Toliko je toga što bismo iz ovih uzoraka mogli saznati i naučiti", rekao je Sei-ichiro Watanabe, profesor sa Sveučilišta Nagoya i voditelj istraživačkog tima.

 

Polovinu uzoraka s Hayabuse 2 podijelit će znanstvenici JAXA-e, američke svemirske agencije NASA-e i ostalih međunarodnih organizacija, a ostatak će se zadržati za buduća istraživanja, s obzirom na brz napredak analitičke tehnologije.

 

Znanstvenici s ponosom ističu kako za sondu posao još nije završen jer će je ponovno poslati na novu, dulju misiju čiji su cilj dva nova asteroida. Uzorke tla s asteroida sonda je ispustila na Zemlju, a da se nije fizički spustila na nju.

 

Svemirska sonda Hayabusa 2 prva je u povijesti s udaljenog asteroida na Zemlju donijela uzorke njegova tla. Lansirana je u decembru 2014. godine. U junu 2018. stigla je do svojeg cilja, asteroida Ryugua, a u septembru iste godine započela je s njegovim istraživanjem.

 

Tijekom svojeg boravka blizu ovog asteroida sonda je prema njemu lansirala projektile i detonirala bombe kako bi se podigla prašina i prikupili uzorci.

 

Zahvaljujući ovakvome načinu "rudarenja" na asteroidu prikupljeni su podzemni uzorci prašine i kamenja. Na taj je način prvi put u povijesti prikupljen materijal ovog tipa.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!