Izbor novog rukovodstva

Rasprava u VSTV-u: Tegeltijina ostavka otvorila brojna pitanja - kad će se birati novi predsjednik?

Front15.12.20, 12:36h

Rasprava u VSTV-u: Tegeltijina ostavka otvorila brojna pitanja - kad će se birati novi predsjednik?
Brojna su pitanja karakterizirala nastavak rasprave, od toga kako prevazići nastalu prazninu i ko će zakazivati sjednice, do toga ko će biti potpisnik uime VSTV-a

 

Sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), nakon što je predsjednik tog regulatornog tijela Milan Tegeltija saopćio odluku o podnošenju neopozive ostavke, nastavljena je razmatranjem modaliteta za nastavak rada VSTV-a.

 

S obzirom na to da je Tegeltijina ostavka otvorila brojna pitanja u tehničkom i formalnom pogledu, članovi VSTV-a su iznijeli vlastite stavove u vezi s procedurama koje slijede, a koja se tiče izbora novih članova i rukovodstva ovog regulatornog tijela, u skladu sa Zakonom o VSTV-u BiH i Poslovnikom.

 

U vezi s tim, predočeno je i mišljenje Pravnog odjela VSTV-a uz detaljno navođenje zakonskih odredbi koje se odnose na novonastalu situaciju i i njene pravne konsekvence.  

 

Mišljenje tog odjela je da se nakon ostavke predsjednika VSTV-a treba pristupiti izboru novog rukovodstva, koje je ovlašteno za zastupanje te institucije prema trećim osobama, a sve radi preduprijeđivanja pravnog vakuuma koji bi nastao, ukoliko se to ne učini.

 

U nastavku rasprave o toj tački dnevnog reda na sjednici kojom nakon napuštanja sjednice predsjednika u ostavci, predsjedava potpredsjednica VSTV-a BiH Sanela Gorušanović - Butigan mogla su se čuti različita mišljenja i tumačenja, bez konsenzusa o načinu na koji bi nova situacija mogla biti prevaziđena.    

 

Brojna su pitanja karakterizirala nastavak rasprave, od toga kako prevazići nastalu prazninu i ko će zakazivati sjednice, do toga ko će biti potpisnik uime VSTV-a…

 

Mišljenja članova VSTV-a su podijeljena, između ostalog, 'u igri' su varijante da se predsjednik VSTV-a bira danas na sjednici ili da se ovlasti osoba koja bi bila potpisnik uime Vijeća.

 

Budući da nije bilo saglasnosti u vezi s predočenim modalitetima ponovno je data pauza zasjedanja u kojoj bi Pravni odjel dodatno razmotrio moguća rješenja.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!