Osjetit ćete olakšanje

Efikasni trikovi kako brže prodisati ako su vam sinusi stalno začepljeni

Lifestyle14.12.20, 14:51h

Efikasni trikovi kako brže prodisati ako su vam sinusi stalno začepljeni
Vrijeme je prehlada i viroza, pa nije rijetkost da se mnogi susreću sa začepljenim sinusima koji im otežavaju svakodnevicu i normalno funkcioniranje. Evo kako si pomoći

 

Sinusi su šupljine na prednjoj strani lubanje, oko jagodičnih kostiju, u središtu čela, između očiju i iza nosa. Te šupljine iznutra su obložene sluznicom. Sluznica je osjetljiva na infekcije ili alergene koji mogu izazvati upalu i začepljenje sinusa, piše News18.

 

Kad sluz zbog začepljenja ne može iscuriti iz šupljine, sinusi nabreknu i u njima se stvara pritisak. Ovaj pritisak može dovesti do bolova u licu, nosu, obrazima i čelu. Kako biste se riješili bolova, važno je osloboditi pritisak iz sinusa. Uz ove savjete to možete učiniti kod kuće jednostavnim i brzim te efikasnim metodama.

 

1. Ispiranje nosa

 

Ispiranje nosa može održati sluznicu vlažnom i ublažiti pritisak u sinusima. To također smanjuje rizik od bolesti gornjih dišnih putova. Ispiranje nosa može se obaviti pomoću neti posude (male posude izduženog lijevka).

 

Napunite posudu sterilnom vodom (temeljito prokuhanom, a zatim ohlađenom). Nagnite se nad umivaonik i lagano nagnite glavu u lijevu stranu. Umetnite lijevak posude u desnu nosnicu do mjere udobnosti i ulijte otopinu. Tekućina će teći od jedne do druge nosnice, ispirući pelud, bakterije i prljavštinu. Ponovite isto s drugom stranom.

 

2. Inhalacija

 

Suhi sinusi mogu povećati pritisak i uzrokovati glavobolju i bol u drugim dijelovima lica. Udisanje pare može održavati sinuse vlažnima i ublažiti sve povezane bolove.

 

Inhalaciju je jednostavno napraviti kod kuće. Nagnite se iznad lonca napunjenog vrućom vodom i pokrijte glavu peškisrom ili gustom krpom. Udišite paru kroz nos nekoliko minuta. To možete raditi dva dio tri puta na dan, a pomaže i parna kupka.

 

3. Odmor

 

Nešto tako jednostavno poput dobrog noćnog sna može smanjiti pritisak u sinusima. Odmaranje potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica koje napadaju viruse i bakterije koji uzrokuju infekcije. To rezultira i oslobađanjem pritiska u sinusima.

 

4. Hidratacija

 

Dehidracija može isušiti vaše sinuse i spriječiti drenažu, što uzrokuje pritisak u licu. Stoga je važno piti puno vode u redovnim intervalima. Pijenje tople vode može pospješiti drenažu sinusa povećavajući brzinu stvaranja nosne sluzi.

 

5. Podignite glavu

 

Dok spavate, podignite glavu jastucima iznad nivoa prsa. To omogućuje bolju drenažu sinusa dok spavate. Spavanje u ovom položaju također sprječava nakupljanje sluzi u sinusima te olakšava disanje.

 

6. Joga, tjelesna aktivnost...

 

Poznato je da vježbe joge, meditacije i disanja oslobađaju napetost iz tijela. Redovno vježbanje ovih tehnika opuštanja moglo bi vam ublažiti bol i nelagodu, a vježbe disanja također mogu poboljšati zdravlje sinusa i disajnog sistema. Nadalje, umjerena fizička aktivnost može vam pomoći poboljšati vrijeme oporavka nakon bolesti te poboljšati cirkulaciju krvi i na taj način privremeno ublažiti začepljenje.

 

7. Masaža lica

 

Neke preliminarne studije sugerišu da bi masaža lica mogla pomoći u limfnoj drenaži oko nosa i obraza te na taj način olakšati drenažu paranazalnih sinusa, oslobađajući pritisak iz njih. Iskušajte valjke za masažu lica ili valjke od žada.

 

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL7md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!