Milijarder u razgovoru za CNN

Gates: Kafiće i restorane zatvoriti na 4-6 mjeseci, nema povratka u normalu do 2022.

Biznis Klub14.12.20, 13:25h

Gates: Kafiće i restorane zatvoriti na 4-6 mjeseci, nema povratka u normalu do 2022.
Potpuni povratak u normalu vjerovatno će biti moguć tek nakon 2022. godine

 

 

Suosnivač Microsofta Bill Gates vjeruje da je povratak u normalno za SAD dalje nego što ljudi očekuju unatoč tome što je vakcina za covid-19 odobrena i distribuirana ove sedmice.

 

Gates, koji je putem svojih zaklada donirao milione za vakcine, kazao je da bi do ljeta 2021. Sjedinjene Američke Države trebale biti "puno bliže normalnom nego što smo sada", no da će potpuni povratak u normalu vjerovatno biti moguć tek nakon 2022.

 

Milijarder je u nedjelju rekao CNN-u da će postojati rizik od vraćanja virusa "ako ne pomognemo drugim zemljama da se riješe ove bolesti i ako stope cijepljenja u SAD-u ne budu visoke".

 

Gates smatra kako bi velika javna okupljanja trebala i dalje biti zabranjena, a rekao je i kako bi "nažalost, većina kafića i restorana u zemlji trebala bi biti zatvorena kako bi se suzbile stope zaraze". Kazao je kako bi kafići i restorani u SAD-u trebali biti zatvoreni idućih četiri do šest mjeseci. Stvarni povratak u normalu, smatra, moguć je tek nakon 12 do 18 mjeseci ako se učini sve što je potrebno za suzbijanje zaraze.

 

Gates je također izrazio zabrinutost zbog nespremnosti predsjednika Donalda Trumpa da prizna predsjedničke izbore, za što tvrdi da komplicira distribuciju cjepiva.

 

"Prijelaz vlasti to komplicira, ali nova administracija je voljna osloniti se na stvarne stručnjake, a ne napadati te stručnjake," rekao je tehnološki mogul.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još