OHR sve prebacio na VSTV

Kriju dopise Ustavnog suda: Dubravko Čampara ili Munib Halilović - ko će biti glavni federalni tužilac? Jedan u prednosti...

Hronika14.12.20, 12:37h

Kriju dopise Ustavnog suda: Dubravko Čampara ili Munib Halilović - ko će biti glavni federalni tužilac? Jedan u prednosti...
Konkurs za glavnog federalnog tužioca raspisan je 2018. godine. Zbog toga što nova Vlada Federacije nije formirana od Opštih izbora 2018. godine, već dvije godine se čeka na ovaj izbor

 

 

Visoko sudsko tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTS) na sjednici 15. i 16. decembra između ostalog razmatrat će i imenovanje glavnog federalnog tužioca.


Podsjećamo, VSTV 23. oktobra nije izabralo glavnog tužioca Federacije Bosne i Hercegovine te je zatraženo tumačenje od Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) i Ustavnog suda Federacije BiH o distribuciji ključnih funkcija u Federaciji Bosne i Hercegovine.


Kako je potvrđeno agenciji Patrija, dopisi Ustavnog suda FBiH i OHR-a stigli su u VSTV, ali iz ove institucije nisu željeli otkriti sadržaj dopisa.


„VSTV BiH je Ustavnom sudu i OHR-u uputio dopis 28. oktobra 2020. godine, dok su odgovori Ustavnog suda Federacije BiH i Kancelarije visokog predstavnika stigli 10. novembra 2020. godine.


Sadržaj odgovora će biti razmotren na sjednici VSTV-a BiH i ne možemo govoriti o njemu.


U skladu s rokom od 60 dana koji je postavljen na sjednici VSTV-a BiH koja je održana 22. i 23. oktobra, izbor i imenovanje glavnog tužioca Federalnog tužilaštva Federacije BiH, zajedno sa odgovorima navedenih institucija ubršteno je na dnevni red posljednje sjednice u ovoj godini. Ranije su za Patriju iz VSTV-a kazali da bi ovo imenovanje moglo biti i u januaru 2021.


Podsjećamo, konkurs za glavnog federalnog tužioca raspisan je 2018. godine. Zbog toga što nova Vlada Federacije nije formirana od Opštih izbora 2018. godine, već dvije godine se čeka na ovaj izbor.


Naime, prema Ustavu Federacije BiH, svaki od konstitutivnih naroda ima pravo da popuni maksimalno dvije funkcije u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti. Trenutno, Bošnjaci i Hrvati ispunjavaju kvote, dok Srbi imaju tek jednu popunjenu poziciju.


Kandidati za tužioca su bili Dubravko Čampara iz reda ostalih, Saša Sarajlić iz reda srpskog naroda i Munib Halilović iz reda Bošnjaka.


Od trojice kandidata za glavnog tužioca uslove za imenovanje su ispunili Munib Halilović sa 132,8 boda i Dubravko Čampara sa 132,1 bodom, dok Saša Sarajlić nije ispunio uslove.


Iz Ureda visokog predstavnika u BiH te iz OHR-a za Patriju u kazali da je sve na VSTV-u.


„Visoki predstavnik nije dao nikakav prijedlog u vezi s imenovanjem glavnog tužitelja Federacije. Visoki predstavnik je odgovorio na upit VSTV-a u vezi sa tumačenjem određenih odredbi Ustava Federacije koje se odnose na raspodjelu ključnih pozicija između konstitutivnih naroda. Na VSTV-u je, i samo na VSTV-u, da odluči o ovom imenovanju“, jasni su iz OHR-a.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 34

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još