U naredna 24 sata

U SAD-u kreće masovna vakcinacija protiv korone: 'Ovo je bez presedana'

Hronika12.12.20, 09:26h

U SAD-u kreće masovna vakcinacija protiv korone: 'Ovo je bez presedana'
Krećući se neviđenom brzinom, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je u petak hitnu upotrebu vakcine protiv koronavirusa koju je razvio Pfizer Inc sa svojim njemačkim partnerom BioNTechom i koja je pokazala 95-postotnu efikasnost u prevenciji covida-19

 

 

Američke zdravstvene vlasti, transportne e i bolnice spremne su hitno početi kampanju masovnog vakcinisanja bez premca jer su savezni regulatori odobrili prvu vakcinu protiv covida-19 u Sjedinjenim Državama, javlja Hina a prenose mediji.

 

Pripreme za vakcinaciju provode se u zadnji tren dok se broj žrtava pandemije koronavirusa u SAD-u približava 300.000, a zbog broja zaraženih i hospitalizacija koji zlokobno raste u proteklih nekoliko sedmica, zdravstveni sistemi su već preopterećeni.

 

U četvrtak su zabilježena još 2902 smrtna slučaja u SAD-u, dan nakon rekordnih 3253, a predviđa se da će se taj tempo nastaviti tokom sljedeća dva do tri mjeseca, čak i kad se povećava distribucija dostupnih zaliha cjepiva.

 

Očekuje se da će se prve injekcije primijeniti za nekoliko dana. Vakcinacija se smatra ključnom u konačnom uništavanju pandemije koja je otežala svakodnevicu u Sjedinjenim Državama i uništila njenu privredu.

 

Trump: Vakcinacija počinje u roku 24 sata

 

Predsjednik Donald Trump rekao je u petak navečer da će cijepljenje početi za manje od 24 sata, prenosi agencija Reuters.

 

Krećući se neviđenom brzinom, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je u petak hitnu upotrebu vakcine protiv koronavirusa koju je razvio Pfizer Inc sa svojim njemačkim partnerom BioNTechom i koja je pokazala 95-postotnu efikasnost u prevenciji covida-19.

 

Velika Britanija, Bahrein, Kanada, Saudijska Arabija i Meksiko već su odobrili Pfizerovo cjepivo, a američki savjetodavni odbor trebao bi sljedeće sedmice razmotriti odobravanje druge vakcine kompanije Moderna Inc.

 

Ovo podsjeća na kampanju iz 50-ih, objavljen je plan

 

Na drugim kandidatima za vakcinu se radi, dok se Sjedinjene Države pripremaju za kampanju koja podsjeća na vakcinisanje protiv dječje paralize tokom 1950-ih i 1960-ih.

 

Dostavne tvrtke United Parcel Service i FedEx Corp spremne su otpremiti milione doza širom zemlje, dajući vakcinama najveći prioritet u odnosu na ostale pakete u njihovim avionima i kamionima.

 

Planirano je da policija osigurava pošiljke vakcina od proizvodnih pogona do mjesta distribucije te da bude pratnja dostavnim kamionima.

 

Dužnosnici New Yorka objavili su u ponedjeljak da planiraju otvoriti zapovjedni centar za vakcine preko puta Gradske vijećnice radi koordinacije distribucije u najvećem gradu države.

 

"Ovo je bez presedana"

 

Posebna pažnja posvetit će se teško pogođenim četvrtima u kojima većinom žive etničke manjine, a njih je 27, rekao je gradonačelnik Bill de Blasio.

 

"Ovo je bez presedana jer se ne radi samo o logistici već o tome da osiguramo povjerenje javnosti, da osiguramo pravednost", rekao je de Blasio na brifingu za novinare.

 

Država New York očekuje da će primiti 346.000 doza vakcina Moderne u sedmici od 21. decembra, uz 170.000 doza Pfizerove vakcine koja dolaze ovaj vikend, rekao je guverner Andrew Cuomo na konferenciji za novinare.

 

FDA je objavila da se vakcina može davati osobama u dobi od 16 godina i starijima. Očekuje se da će zdravstveni radnici i starije osobe u ustanovama za dugotrajnu njegu biti glavni primatelji prve tranše od 2.9 miliona doza.

 

"Prva vakcinacija obavit će se u manje od 24 sata. Ponosan sam što mogu reći da smo osigurali besplatnu vakcinu za sve Amerikance", izjavio je američki predsjednik Trump u videu objavljenom na Twitteru.

 

Američka vlada objavila je da će početi distribuirati vakcine širom zemlje odmah nakon odobrenja FDA, a da će prva cijepljenja početi početkom iduće sedmice.

 

Milioni Amerikanaca mogli bi se vakcinisati već u decembru, posebno ako bude ubrzo bude odobrena i Modernina vakcina. Distribucija Pfizerove vakcine je kompleksna i izazovna jer se ono mora čuvati na -70 stepeni Celzijusa.

 

Ostale vakcine u visokoj fazi razvoja uključuju Modernino, koje bi moglo dobiti hitno odobrenje FDA za upotrebu najranije iduće sedmice, potom AstraZenecino, koje je napravljeno u suradnji sa univerzitetom Oxford te Johnson&Johnsonovo. Modernina vakcina koristi istu tehnologiju kao i Pfizerova, ali ne mora biti pohranjena na subarktičkim temperaturama.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!