Slavni glumac upratio i nove podzakonske akte u Federaciji

DiCaprio ponovno progovorio o rijekama u BiH, prati šta se dešava: 'Korak bliže spašavanju plavog srca Evrope'

Hronika11.12.20, 11:26h

DiCaprio ponovno progovorio o rijekama u BiH, prati šta se dešava: 'Korak bliže spašavanju plavog srca Evrope'
Ovo bi također moglo pomoći stvaranju presedana širom Balkana za zaštitu posljednjih evropskih divljih rijeka, napisao je DiCaprio

 

Slavni holivudski glumac Leonardo DiCaprio ponovno se oglasio o rijekama u BiH napisavši kako smo na korak bliže u spašavanju "plavog srca Evrope" otkako je Vlada Federacije BiH donijela odluku o prestanku subvencioniranja izgradnje malih hidroelektrana.

 

Kako je DiCaprio napisao na društvenim mrežama, novi podzakonski akt u FBiH je prvi korak ka zaštiti hiljada kilometara divljih rijeka, te ljudi i životinja koji ovise o ovim plovnim putevima.

 

"Ovo bi također moglo pomoći stvaranju presedana širom Balkana za zaštitu posljednjih evropskih divljih rijeka", napisao je DiCaprio.

 

Glumac se osvrnuo i na izjavu Wesa Sechresta, direktora organizacije Global Wildlife Conservation za očuvanje divljih životinja, koji je istaknuo kako je nadahnuće vidjeti koliko je angažirani lokalni ekološki aktivizam u BiH potaknuo široko protivljenje pogubnoj praksi izgradnje malih hidroelektrana.

 

"Sada je od velikog značaja da FBiH ispuni obećanje koje je dala ne samo svojim ljudima, nego i građanima svijeta, koji žele zaštititi rijeke Balkana ili evropskog plavog srca", izjava je Sechresta na koju je podsjetio poznati glumac i borac za zaštitu okoliša.

 

Podsjetimo, Vlada FBiH 26. novembra je donijela odluku da, počevši od 2021. godine, više neće pružati subvencije koje podržavaju izgradnju malih hidroelektrana.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još