'sredstvo zakulisnih radnji'

Sonja Karadžić: 'Tabla s imenom mog oca na Palama mora biti uklonjena jer je obesmislena i ukaljana'

Front10.12.20, 14:38h

Sonja Karadžić: 'Tabla s imenom mog oca na Palama mora biti uklonjena jer je obesmislena i ukaljana'
U obraćanju javnosti kazala je kako se "ime njenog oca koristi za političko prepucavanja i treniranje strogoće", te da je vrijeme da se s tim prestane jer posljedice trpi porodica

 

Sonja Karadžić Jovičević, potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske saopćila je kako je ime njenog oca, osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, zloupotrebljeno te da tabla s njenim imenom na studentskom domu na Palama treba biti uklonjena jer je "obesmislena i ukaljana" - piše N1

 

U obraćanju javnosti kazala je kako se "ime njenog oca koristi za političko prepucavanja i treniranje strogoće", te da je vrijeme da se s tim prestane jer posljedice trpi porodica.

 

"Nevjerovatno je da nakon skoro pet godina od postavljanja te table ona dobije toliku političku težinu i važnost. Namjerno se zaobilazi činjenica da je postavljanje table bila odluka svih relevantnih faktora političke i akademske zajednice i tom događaju su prisustvovali. Članovi porodice su bili pozvani, a onda smo nakon toga bili izloženi uvredama dijela javnost. Sasvim je sigurno da bi i u drugom dijelu javnosti bili izloženi da i da se nismo pojavili. Duše brižnici koji su godinama ćutali i dalje čute na kršenje ljudskih prava mene, mog oca i drugih porodica i članova SDS-a, sada su najglasniji u lažnoj brizi i prvrežnosti prema Radovanu Karadžiću, gdje su bili kada je trebalo iskazati istinsku ljudsku brigu", kazala je Karadžić Jovičević.

 

Istakla je kako "nikome časnom ne treba biti cilj da od predmeta pravi izgovor za dramu, ponižavanje ili likovanje, niti srpski narod zbog toga treba osjećati, revolt, tugu ili razočarenje, da se stavra anavijačka atmosfera ili kreira verbalni sukob".

 

"Tabla je sredstvo zabrinjavajućih zakulisnih radnji i time je potpuno obesmislena i ukaljana i treba biti uklonjena. Ako ne može da stoji tamo iz poštovanja, onda ne treba ni iz inata. Nadam se da će uklanjanjem table biti stavljena tačka na dnevne političke obračune i zloupotrebu imena", poručila je Karadžić Jovičević.

 

Studentski dom na Palama otvoren je 20. marta 2016. godine.

 

Dom je otvorio Milorad Dodik, tada premijer tog bosanskohercegovačkog entiteta, a dobio je naziv po Radovanu Karadžiću koji je samo četiri dana kasnije u Haškom tribunalu prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti.

 

Podsjetimo, prije 12 godina, 21. jula 2008., uhapšen je Radovan Karadžić, prvi i ratni predsjednik Republike Srpske koji je u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu za najteže ratne zločine, među kojima su genocid u Srebrenici, progoni, snajpersko djelovanje i granatiranje Sarajeva.

 

Radovan Karadžić je, takođe, optužen za kampanju granatiranja i snajperskih napada na civilno stanovništvo Sarajeva, što je dovelo do smrti i ranjavanja hiljada ljudi, uključujući mnoge žene i decu.

 

Suđenje Radovanu Karadžiću trajalo je 10 godina, od 2009. do 2019. godine. U sudskom postupku branio se sam. Prvostepenom presudom kažnjen je 2016. godine sa 40 godina zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata.

 

Konačnom presudom je osuđen na doživotni zatvor. Proglašen je krivim za progone, snajpersko djelovanje i granatiranje Sarajeva, te za genocid u Srebrenici. 

 

(N1, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 94

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još