Iz Messera upozoravaju

Prijeti li nestašica medicinskog kisika u BiH: Sve ga je manje na međunarodnom tržištu

Biznis Klub10.12.20, 08:15h

Prijeti li nestašica medicinskog kisika u BiH: Sve ga je manje na međunarodnom tržištu
z Messera su obavijestili zdravstvene ustanove u FBiH da je otežano snabdijevanje kisikom, da ga je sve teže naći na međunarodnom tržištu

 

- Situacija s medicinskim kisikom i njegovom opskrbom zdravstvenih ustanova u našoj zemlji nije dramatična, ali jeste ozbiljna – kaže za Faktor Avdo Dedić, direktor Messer tehnoplin d.o.o., jedinog proizvođača kisika u Bosni i Hercegovini, prijeko potrebnog u borbi protiv pandemije koronavirusa.

 

Iz Messera su obavijestili zdravstvene ustanove u FBiH da je otežano snabdijevanje kisikom, da ga je sve teže naći na međunarodnom tržištu.

 

- Željeli smo upoznati sve u ovom lancu borbe protiv COVID-19 da je došlo do komplikovanja situacije kada je u pitanju opskrba kisikom. Velika je potrošnja kisikom u našem regionu zbog pogoršanja epidemiološkog stanja. Zemlje zapadne Evrope nemaju ovaj problem jer imaju daleko veće proizvodne kapacitete, zatim njihove logističke mogućnosti su optimalne. Vidite, od marta traje borba s COVID-19 i daleko je veća potrošnja medicinskog kisika nego prije pandemije. Naravno, činit ćemo sve da ne dođe do nestašice kisika – ističe Dedić.

 

Smatra da se ta situacija može preduprijediti.

 

- Budimo odgovorni, svi do jednog, svako u svom domenu. Poštujmo i poduzimajmo mjere. Ako smanjimo širenje zaraze, bit će i manji broj teških pacijenata kojima će trebati kisik u borbi za život. Toliko možemo i moramo uraditi, kako bismo sačuvali živote naših građana i kako bi naš medicinski sistem izbjegao dodatni pritisak – naglašava Dedić.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!