Još dobrih vijesti

Opća bolnica vodi brigu o najmlađima: Pedijatrija spremna i za djecu oboljelu od koronavirusa

Hronika09.12.20, 11:35h

Opća bolnica vodi brigu o najmlađima: Pedijatrija spremna i za djecu oboljelu od koronavirusa
U prvom valu pandemije, a prema odluci Kriznog štaba Kantona Sarajevo, na pedijatriji je uspostavljen izoalatorij i covid ambulanta, gdje se u tom periodu liječilo prvih troje malih pacijenata oboljelih od SARS-CoV 19 infekcije u našoj zemlji

 

U Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu paralelno se vodi briga o covid pacijentima ali i svim drugim bolesnicima kojima je potrebna zdravstvena usluga. Ustanova je podijeljena na dva dijela i to Covid odjel i dio u kojem se odvija redovni posao u aktuelnoj situaciji.         

 

Na Odjelu pedijatrije od 22 raspoloživa posteljna kreveta, devet je planirano za covid pacijente, s lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, a ostali su za ne-covid pacijente, saopćeno je iz Opće bolnice.

 

U prvom valu pandemije, a prema odluci Kriznog štaba Kantona Sarajevo, na pedijatriji je uspostavljen izoalatorij i covid ambulanta, gdje se u tom periodu liječilo prvih troje malih pacijenata oboljelih od SARS-CoV 19 infekcije u našoj zemlji.

 

Kroz covid ambulantu je prošlo više od 240 mališana, a bili su s različitim dijagnozama, febrilnim stanjima, respiratornim poteškoćama i svi su opservirani i zbrinuti.

 

Od septembra, ponovnim aktiviranjem virusa, Krizni štab je donio odluku da se na pedijatriji Opće bolnice zbrinjavaju sva lakša i srednje teška pozitvna djeca, ali i svi drugi mali  pacijenti sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite.

 

U periodu od marta do novembra ukupno je na ovom odjelu hospitalizirano skoro 800 djece, obavljeno 2.000 pregleda, 622 kroz savjetovalište.

 

Od jula do novembra je hospitalizirano deset pozitivne djece sa srednje teškom kliničkom slikom, te 13 pozitivnih majki koje su ostale u pratnji svoje djece sve vrijeme hospitalizacije.

 

U posljednjih osam mjeseci na Odsjeku za neonatologiju je zbrinuto 20 novorođenčadi čije su majke bile pozitivne na koronavirus, poštujući sve epidemiološke mjere. 

 

– Želeći da olakšamo kolegama na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Sarajevo, u ovim teškim trenucima, liječili smo pored svih usluga sekundarnog nivoa i djecu sa dijagnozama koje pripadaju Infektivnoj klinici, kao što su gastroentercolitis djece od nula do 18 godina, iako pedijatriji po standardima pripada samo do dvije godine, salmoneloze i sl., djecu sa izolovanim uzročnicima – kazala je dr. Jasmina Šlaku, šefica pedijatrije Opće bolnice.

 

Dodaje da je na Pedijatrijsku klinku Kliničkog centra premješteno troje djece oboljele od koronavirusa sa teškom kliničkom slikom, a od  marta do decembra na ovu Kliniku iz Opće bolnice je premješteno deset djece, koja su zahtjevala usluge tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

 

Pedijatrija Opće bolnice formirana je prije 14 mjeseci i za kratko vrijeme je stekla povjerenje i poštovanje građana, što se potvrdilo i u vremenu pandemije. Profesionalni i ljubazni tim koji se brine o najmlađim pacijentima čini devet specijalista pedijatrije, četiri specijalizantice te 25 medicinskih sestara i na raspolaganju su svoj djeci kojoj je potrebna zdravstvena njega sekundarnog nivoa.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!