Akcija 'Profit'

SIPA hapsila u Sarajevu: Ko je biznismen Zijad Blekić, direktor više firmi i...

Hronika09.12.20, 12:19h

SIPA hapsila u Sarajevu: Ko je biznismen Zijad Blekić, direktor više firmi i...
U toku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku koje koriste 16 fizičkih i devet pravnih lica zbog postojanja osnova sumnje da su lica osumnjičena u ovom predmetu počinila krivično djelo "Organizovani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelima "Prevara u privrednom poslovanju", "Pranje novca“, „Prevara“ i„Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“

 

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), od ranih jutarnjih sati provode operativnu akciju kodnog naziva "Profit". Akcija se izvodi po naredbama Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i Kantonalnog Suda u Sarajevu, saopćeno je jutros.

 

U toku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku koje koriste 16 fizičkih i devet pravnih lica zbog postojanja osnova sumnje da su lica osumnjičena u ovom predmetu počinila krivično djelo "Organizovani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelima "Prevara u privrednom poslovanju", "Pranje novca“, „Prevara“ i„Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“.

 

Više informacija o rezultatima operativne akcije „Profit“ biće poznato nakon realizacije navedenih aktivnosti, navedeno je jutros iz Kantonalnog tužilaštva KS.

 

"Nakon višemjesečne istrage pripadnici SIPA-e su po nalogu Tužilaštva KS rano jutros započeli realizaciju akcije kodnog naziva "Profit". U toku su pretresi na više lokacija zbog krivičnih djela organizirani kriminal i pranje novca", kazala je portparolka Kantonalnog tužilaštva KS Azra Bavčić.

 

Kako je potvrdila Bavčić, među osumnjičenima je i biznismen Zijad Blekić.

 

Kako javlja Avaz, obavlja se pretres brokerske kuće "Eurohaus", čiji je dirketor Blekić, ali i firmi "Unioninvest" - izgradnja objekata te "Profin invest i KS investment" ali i Komisije za vrijednosne papire.

 

Istraga u ovom predmetu traje od 2010. godine, a usmjerena je protiv nekoliko osoba i pravnih lica. Među osumnjičenima je i Zijad Blekić, ali i Hasan Ćelam, bivši predsjednik Komsije za vrijednosne papire Federacije. Osumnjičen je i njegov saradnik Edin Dizdar.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još